Gazdaság

2009.07.22. 02:28

Hitel a gabonavásárláshoz

Budapest - A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bővítette az agrárvállalkozások finanszírozását: egyszerűsödött a pályázatok kiegészítő finanszírozása, bővült az élelmiszer-ipari bankgarancia kedvezményezettjeinek köre, meghosszabbították gabonahitel határidejét.

Varga Ibolya

Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramban eddig több mint négyszáz agrárvállalkozás jutott kedvezményes hitelhez. A jóváhagyott hitelösszeg elérte a 19 milliárd forintot, amivel az ágazat közel 40 milliárd forint értékű beruházást valósíthatott meg. 

A hitel ötmillió forinttól egymilliárdig, 15 éves futamidőre, ötszázalékos éves kamat mellett igényelhető. A programból még rendelkezésre álló több mint 20 milliárd forint hatékony felhasználása érdekében az MFB - a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve - egyszerűsítette a finanszírozást és bővítette a hitelfelvevők körét. 

A program harmadik elemeként meghirdetett projekt-kiegészítő hitel július 10-től akkor is igényelhető, ha az agrárvállalkozás támogatási összege már elérte a 400, illetve az 500 ezer eurós felső határt. 

A különbözetet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a kifizetendő támogatás összegéből vonja le, ha a hitel és a kezességvállalás támogatástartalmát, valamint a vissza nem térítendő támogatást is figyelembe véve, a támogatásintenzitás meghaladja az uniós rendeletben előírt felső határt. 

Ezentúl a projektkiegészítő hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő mezőgazdasági vállalkozások mellett a nagyok is igényelhetik. A pénzügyi és gazdasági válság hatásának mérséklése, az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások működőképességének javítása, versenyképességük növelése és fejlődésük elősegítése érdekében 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdették az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Programot. 

A bankgarancia mértéke az adott forgóeszköz hitel tőke összegének 80 százaléka, de legalább 200 millió forint és legfeljebb kétmilliárd forint lehet. A bankgarancia lejárata a hitel futamidejéhez igazodóan legalább egy év plusz egy nap, de legfeljebb öt év lehet. 

A májusban meghirdetett programban részt vevő vállalkozások köre kibővült, július 10-től már a gyümölcs-, zöldséglégyártó és az olajgyártó vállalkozások is részt vehetnek benne. 

A szerződéskötéskor megállapított, a vállalkozás hitelminősítési besorolásától és a biztosítékoktól függő, 0,5-6,3 százalékos éves díjat az évenkénti felülvizsgálat során kizárólag csökkenteni lehet. 

Így a hitelintézetek az MFB bankgaranciáját teljes értékű biztosítékként vehetik figyelembe a fedezetek értékelésekor. Az idei gabonakészletek finanszírozása érdekében a bank december 31-ig meghosszabbította az MFB Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét. 

A programban részt vevő kilenc hitelintézetnél több mint 7,6 milliárd forint szabad keret áll rendelkezésre. A háromhavi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb, azaz a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának az átlaga) plusz legfeljebb négyszázalékos kamatozású, legfeljebb egyéves lejáratú forgóeszközhitel a mezőgazdasági vállalkozások saját termelésű vagy vásárolt gabona-készleteinek finanszírozására használható fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!