Gazdaság

2016.10.27. 07:52

Hogy kerüljön balatoni hal a tányérra? A pecásoknak a leúsztatás és a horgászzsákmány értékesítése sem tetszik

Megyei körkép - Legyen hal a balatoni vendéglőkben, de ne a balatoni halászat bármilyen módon történő visszaállításával, és ne a horgászzsákmány értékesítésével, fogalmazta meg a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége.

Tremmer Tamás

A 2013. évi halászati törvény megtiltotta a természetes vizekben – így a Balatonnál is - történő halászatot, nagyobb teret adva ezzel a horgászturizmusnak. A Balatoni Szövetség (BSZ) elnöksége a közelmúltban hozta nyilvánosságra állásfoglalása. Eszerint a tiltás következtében a balatoni vendéglátósok csak halastavakból, vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot. Ez azért nem tartják elfogadhatónak, mert a vendég így nem próbálhatják ki a helyi ízeket, a balatoni hal mellé szívesen fogyasztanának térségi borokat.

A BSZ két megoldási javaslat is megfogalmazott. Évtizedeken keresztül jól működött az eljárás, amikor a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részére „leúsztatták”, és ott tartották egy meghatározott időtartamig. Az eljárás eredményeképpen a halak íze megegyezővé vált a Balatonban élő halakéval.

A másik lehetőség a Balaton térségében egy halfelvásárlói hálózatot létrehozása lehetne, ahol a megfogott halakat a horgászok értékesíteni tudnák.

A kérdéssel a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) legutóbbi, kibővített elnökségi ülése is foglalkozott. Balogh Tibor elnök lapunknak elmondta, állásfoglalásuk szerint köszönet illeti meg a BSZ vezetőségét azért, mert a probléma megoldását – a horgászokkal messzemenőkig egyetértve – nem a halászat visszaállításában látják.

A BSZ úsztatási javaslatát azonban a BHSZ horgászai nem tudják támogatni. A betelepített halak Balatonban történő mozgásának korlátozása, élőhelyük elkerítése nem a mai kor elvárásainak megfelelő módja a haltartásnak.

A másik javaslatra is nemet mondanak, mert szerintük a horgászat mai értelmezése kizárja annak lehetőségét, hogy a szabadidős sporttevékenységet anyagi előnyszerzés céljából végezzék. Sajnos, ma is vannak olyan horgásztársaik, akik eléggé el nem ítélhető módon, saját szükségleteiket meghaladó mértékben fosztogatják a Balaton halállományát, majd azokat eladva egészítik ki jövedelmüket. A lépés a jelenleg érvényben lévő horgászetika és erkölcs írott és íratlan szabályainak megsértésére ösztönözné a sporttársakat.

Balogh Tibor hangsúlyozta, a BHSZ reményét fejezi ki, hogy az illetékes szakmai szervezetek minden fél megelégedését szolgáló megoldást találnak a gasztronómiai problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!