Gazdaság

2010.01.15. 16:15

Horgászok, nyilatkozzatok!

Miközben mindenhol sorra próbálják lebontani a bürokráciát, a horgászoknál éppen ellentétes folyamat zajlik. Horgászjegy igényléséhez eddig nem látott nyilatkozatot kell tenniük.

Tremmer Tamás

Úgy látszik, az idei év nem várt nehézségekkel kezdődik a horgászok számára. Nem mintha egy adatlap, vagy bármilyen nyilatkozat kitöltése olyan megerőltető lenne, csak ha az ember azt érzi, hogy teljesen felesleges, akkor joggal háborog.

Szóval, az idei esztendőtől csak azok kaphatnak állami horgászjegyet, akik kitöltenek egy nyilatkozatot. Ebben arról kell vallaniuk - becs szóra... -, hogy a halászattal, horgászattal, illetőleg hal fogásával (gyűjtésével) összefüggésben szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősségét nem állapították meg és vele szemben halvédelmi bírságot nem szabtak ki, továbbá nem áll ezekből eredő korlátozás hatálya alatt. Illetve ha mégis halászattal, horgászattal, illetőleg a hal fogásával (gyűjtésével) összefüggésben szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősségét állapították meg, akkor nyilatkoznia kell, ennek a büntetésnek a hatálya időben meddig terjed.

Érthető volt a jogalkotók szándéka, csak az teljesen félresiklott. Eddig ugyanis az volt a jellemző, ha valakit a halászati hatóság eltiltott a horgászattól, fogta magát, átigazolt a másik egyesületbe, ahol mit sem tudtak a büntetéséről, s nyugodtan horgászott tovább, mintha mi sem történt volna. Ha valaki nem vezeti pontosan, illetve ha nem adja le időben a fogási eredménynaplóját, a következő esztendőben nem válthat engedélyt , de csak elvileg. A gyakorlatban ugyanis ezt senki nem ellenőrizte és nem is kérte számon.

Hazánkban manapság a horgászok számát 320-350 ezerre becsülik. Ennyi darab nyilatkozatot fognak a Magyar Országos Horgász Szövetségbe szállítani. Kérdem én: át fogják ezeket nézni, hogy aztán összevessék a halászati hatóság szabálysértési adataival, vagy az egyesületek fogási eredménynapló nyilvántartásával?

Ekkora mennyiségből meg fogják tudni állapítani, hogy az a huncut Kovács (megint) nem mondott igazat?! (A tárolási, szállítási költségekről ne is beszéljünk...) A szabálysértéseknek elejüket kell venni, annyi bizonyos, csak így nem lehet. Minden intézkedés annyit ér, amennyit betartanak, illetve betartatnak belőle. Szent meggyőződésem, ennek a nyilatkozatnak a kitöltése semmivel nem javítja a horgászok fegyelmi helyzetét. Akkor pedig felesleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!