Gazdaság

2009.07.13. 02:29

Hőszigetelni pedig kell!

Balatonfűzfő - Az ókori latin szentencia szerint Navigare necesse est (vagyis hajózni szükségszerű), amit a XXI. századhoz úgy adaptálhatnánk, hogy: hőszigetelni pedig szükséges, hogy csökkentsük a földi károsanyag-kibocsátást.

Tremmer Tamás

Elkészítette hőszigetelési kiskátéját a balatonfűzfői Nikecell Kft., amely azzal az egyértelmű megállapítással kezdődik, hogy mára mindenki számára egyértelművé vált: hőszigetelni kell! 

Új épületeken azért, hogy az megfeleljen az előírt követelményeknek; energetikailag minél jobb eredményt érhessenek el; minimalizálják az üzemeltetési költségeket. A régi épületen pedig azért, mert indokolt a felújítás, és az összeköthető utólagos hőszigetelési beavatkozással is; szükséges az épület energetikai javítása. 

A kellően szilárd, megfelelő akusztikai és kellő hőtároló tulajdonságokkal rendelkező építőanyagok rossz hőszigetelők, ezért azokat hőszigeteléssel szükséges ki- egészíteni, mert csak így biztosítható az épületek komfortos használata, gazdaságos üzemeltetése. Hazánkban a felhasznált és előállított energiák közel 50 százalékát az épületek fűtésére, üzemeltetésére fordítják. Ez az arány megfelelő hőszigetelés alkalmazása nélkül nem mérsékelhető. 

A homlokzati falakon, beleértve a nyílásáthidalókat, ablakkávákat, 40; a tetőn, beleértve a padlásfödémet, lapos- vagy magastetőt, koszorúkat, 20; a padlókon, beleértve a pincefödémet, lábazatot, tíz százalék hőveszteség keletkezhet. Ez összesen 70 százalék, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Hőszigetelni nemcsak a terepszint felett szükséges, hanem a terepszint alatti temperált helyiségek esetében is, legyen az fűtött vagy akár hűtött tér. Az épületlábazatok többszörösen hátrányos helyzetű épületrészek, hiszen az itt alkalmazható anyagokkal szemben követelmény a nagy teherbírás, a fagyállóság, valamint a magas nedvességtűrő képesség. Ilyen helyen hőszigetelés nélkül kifogástalan szerkezetek nem alakíthatók ki. 

A külső falak - legyenek falazottak vagy más technológiával építettek - a megfelelő hőszigetelés nélkül nem tudják megvalósítani sem napjaink, de még inkább a közeljövő jogos hőtechnikai követelményeit. Amennyiben a vázas és könnyűszerkezetes épületek homlokzatai nem kapnak összefüggő hőszigetelést, a tartó- és vázszerkezeteknél hőhidak keletkeznek. Ennek következtében ezek az épületek nem elégítik ki kellőképpen a hő- és páratechnikai, hőérzeti, illetve komfortigényeket. A födémek, legyenek lapostetők vagy padlásfödémek, megfelelő hőszigetelés nélkül télen szinte a legnagyobb hőveszteséget eredményezik, nyáron pedig a legintenzívebb túlmelegedést segítik elő. A tetőtér beépítése megfelelő hőszigetelés nélkül ugyancsak elképzelhetetlen. Megfelelő hőszigetelés alkalmazása nélkül a padlók lehűlnek, aminek következtében lecsapódik a pára, a belső nyirkos, penészes és egészségtelen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!