Gazdaság

2013.04.01. 17:16

Ingyen komposztláda

Ingyenes komposztládát kaphatnak az Észak-Balatoni Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer továbbfejlesztése projektbe tartozó települések lakói közül az időben regisztrálók.

Tremmer Tamás

Így csökkenthetik hulladékuk mennyiségét, miközben talajjavító komposztot állíthatnak elő. Az Észak-Balatoni szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztése projekt a települési szilárd hulladékok teljes körű, szelektív, szervezett gyűjtési rendszerének kialakítását célozza, amibe beletartozik a komposztálás népszerűsítése is. Czaun Jánost, a projektgazda önkormányzati társulás elnöke a Naplónak elmondta, az unió támogatásával a társulás településeinek lakosai között tízezer komposztládát oszthatnak szét.

 

A herendi Somodi Edit, és férje, Somodi Levente gyorsan összeszerelte a komposztáló ládát (Fotó: Gáspár Gábor)

Ezzel jelentősen csökkenthető a lerakóra szállítandó hulladék mennyisége. Aki szakszerűen komposztálja otthonában a szerves hulladékot, annál akár a harmadával is kevesebb lehet, ami a kukába kerül. A vállalkozó kedvűek egyike a herendi Somodi Edit, aki a napokban vehette át a komposztládáját, és már összeállította. Edit szívesen kertészkedik, csak a kertjük talaja erre nem alkalmas, hiszen agyagos, kavicsos, vagyis olyan, amit nem szívlelnek a növények.

Fákat ugyan ültettek, de a gyökerek helyét markolóval szedették ki, a gödörbe pedig termőföldet tettek, hogy életben maradjanak a fái. A komposztálás már régóta érlelődött bennük, gondoltak is rá, hogy készítenek egy komposztládát fából, de letettek róla: annak nem jó a hőmegtartó képessége, a bordák között pedig átfúj a szél. Amikor értesültek a műanyag komposztládás lehetőségről, nem haboztak, jelentkeztek.

Ez tartja a meleget, hamar megérik benne a zöldhulladék. Már el is határozták, minden szerves hulladékot ide gyűjtenek majd. A kertjükbe Edit zárt magas ágyást tervez, ahol megmaradnak a konyhakerti növények, s a víz sem mossa el a földet. A megérett talajjavítót pedig itt kívánja felhasználni, hogy legyen a növényeiknek miből táplálkozniuk. A Csalán Egyesület közreműködésével A program igen népszerű, folyamatosan zajlik a regisztráció a www.komposztaljunkegyutt.hu oldalon. A regisztráltak a Csalán Egyesület közreműködésével megtartott előadást követően kaphatják meg a műanyagból készült ládájukat. Ez azért hasznos, mert pontos tájékoztatást kapnak arról, hogyan kell kezelni a komposztládát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!