borok

2018.06.23. 20:00

Ismét megmérettettek a kiváló somlói nedűk

A Tornai Pincészet adott otthont a jelentős hagyománnyal bíró Nagy-Somlói Borvidék borversenyének.

Borsos Renáta

A Nagy-Somlói borvidéken egyedi karakterű, minőségi borok születnek. A bírálók gondos szakértelemmel 22 gazda 52 legjobb borát választották ki Fotó: Erdős Gábor

Átadták az elismeréseket

Az ünnepélyes eredményhirdetést június 22-én tartották, melyen Nagy István agrárminiszter, Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa és Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke adta át az elismeréseket.

Tornai Tamás úgy fogalmazott, a Somló kincseként is aposztrofált isteni nedű megmérettetésén túl nagyon fontosnak tartja, hogy minden egyes összejövetel alkalmával a jelenlévők a közösségépítés felé egy jelentős lépést tesznek. Nagy István szerint egyedi és megismételhetetlen az a csoda, ami a Somló hegyen van.

A Nagy-Somlói borvidéken egyedi karakterű, minőségi borok születnek. A bírálók gondos szakértelemmel 22 gazda 52 legjobb borát választották ki Fotó: Erdős Gábor

– Ha mégis van múzsája a kulturált borfogyasztásnak, akkor bizonyára örömmel költözött erre a vidékre. Közös érdekünk, hogy ezt a kincset megőrizzük és folyamatosan fejlesszük. Az Agrárminisztérium részéről számos pozitív intézkedés történt az utóbbi években. Az új jövedéki törvénnyel bevezettük a kisüzemi bortermelő kategóriát, ami a kis borászatok számára hozott könnyítést.

Egyedi karakterű minőségi borok születnek

– Célunk még az informatika fejlődésének kihasználásával a bürokratikus terhek további leépítése. A vidékfejlesztési program keretében rekordösszegű támogatásokat kapott a szőlő-bor ágazat, mintegy 40 milliárd forint jut a borászat fejlesztésére, illetve a kormány a szőlőtelepítési kedv fokozása érdekében 4 milliárd forintos keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését. A támogatási összegek viszont mit sem érnek, ha nincsenek olyan elkötelezett szakemberek, mint önök, akik szívvel-lélekkel dolgoznak azért, hogy minél tökéletesebb bort állítsanak elő. A Nagy-Somlói borvidéken egyedi karakterű minőségi borok születnek – fejtette ki gondolatait Nagy István agrárminiszter. A válogatott nedűk közül a bírálók gondos szakértelemmel 22 gazda, 52 legjobb borát választották ki. Baráth Sándor, aki bírálóként vett részt a versenyen, köszönetet mondott minden résztvevőnek és hozzátette, hogy az átlagszínvonal emelkedésére a legjobb bizonyítékul szolgált, hogy mindössze három olyan bor volt, amire nem tudtak érmet adni. Amelyek értéket mutattak, legalább bronz, amik kicsit többet, ezüst minősítésben részesültek. Aranyéremnek többen is örülhetettek. A legjobbaknak járó elismerésben a Bogdán Birtok, a Tornai Pincészet, a Tomcsányi Családi Pincészet, a Kreinbacher Birtok és Molnár Levente Pincéje részesült. A díjátadó az ökológiai gazdálkodásról szóló előadással zárult, melyet Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdadasági Kutatóintézet vezetője tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!