növekedés

2017.11.12. 08:00

A jó gazdasági környezet segítette az OTP eredményét

Pozitív gazdasági környezet jellemzett minden országot, ahol az OTP jelen van, beleértve Magyarországot is, s ez jelentősen hozzájárult a harmadik negyedéves jó adatokhoz – mondta Bencsik László az OTP Csoport vezérigazgató-helyettese.

A pénzintézet hajnalban közzétett gyorsjelentésére utalva Bencsik László felidézte, hogy a csoport egészében 23 százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány egy év alatt, ami az akvizíciók hatásának a kiszűrésével is elérte a 10 százalékot. Ezen belül Magyarországon 12 százalékos volt a növekedés.

A vezérigazgató-helyettes arra számít, hogy a növekedés tovább fog gyorsulni, amit a teljesítő hitelállomány negyedév alatt 3 százalékos növekedése is mutat.

Ami a magyarországi lakástámogatási programban való részvételt illeti, rendkívül pozitívnak értékeljük azt, és minél szélesebb kör számára elérhetővé kívánjuk tenni – fogalmazott Bencsik László. Hozzátette, hogy október végéig több mint kilencezer támogatási szerződést kötött a pénzintézet, s számításaik szerint a közvetítések nagyjából felét az OTP Bank végzi.

A magyarországi tevékenységről szólva elmondta, hogy mind a lakossági, mind a vállalati üzletág úgy képes növekedni, hogy közben a piaci részesedésük is emelkedik, a vállalati szektorban például elérte a 14 százalékot, jelzáloghitelezésben pedig csaknem 28 százalék a részesedés.

A kamatmarzsok negyedévről negyedévre alacsonyabbak az országban, a harmadik negyedév végére 3,14 százalékra estek, aminél a csoporton belül már csak az eurót használó Szlovákiában alacsonyabbak a számok – jelentette ki Bencsik László, aki szerint ennek pozitív oldalai is vannak, hiszen a volumennövekedések összefüggnek az alacsony kamatszinttel.

Kiemelte, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére, illetve az akvizíciók elhanyagolható hatása mellett is képes volt Magyarországon 14 százalékkal nőni éves alapon a betétek állománya.

A gyorsjelentés szerint az első kilenc hónapban

28 százalékkal nőtt az újonnan folyósított jelzáloghitelek száma, és a személyi hiteleknél még ennél is jelentősebb, 50 százalékos volt az emelkedés.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzintézetnél nem tartanak-e attól, hogy túlfűtötté válik a piac, a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy ez a veszély egyelőre nem áll fenn. A lakossági hitelek aránya a GDP-hez képest kevesebb mint tíz százalék, miközben például Szlovákiában ez a szám 30 százalék feletti – jegyezte meg Bencsik András. A jegybank úgynevezett adósságfékje is segít megelőzni a túlhitelezést – tette hozzá arra is kitérve, hogy

a kedvező makrogazdasági helyzet, ezen belül például az alacsony államháztartási hiány, illetve a jelentős többlettel rendelkező fizetési mérleg is abba az irányba mutat: a gazdaság optimális fejlődéséhez a hitelezés további felfuttatása szükséges.

A növekedés motorját a bank magyarországi tevékenysége jelenti,

de kiemelkedő többletet adott a növekedéshez az oroszországi és az ukrajnai érdekeltség is

- vélekedett a vezérigazgató-helyettes, aki azt is megjegyezte, hogy májustól a szintén kiemelkedően teljesítő horvát bank is bekerült a mérlegbe. Év végéig a megvásárolt szerb bankot és a romániai pénzintézetet is integrálják, ami még további tíz százalékkal növeli a teljesítő állományukat. Az újabb felvásárlásokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Bencsik László úgy válaszolt: továbbra is keresik az érdemi lehetőségeket.

Az OTP Csoport a frissen közzétett gyorsjelentése szerint 79,329 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben.

A sajtótájékoztatón Florova Anna, a Lakossági hitelezési igazgatóság ügyvezető igazgatója bemutatta a pénzintézet 2016 szeptemberében elindított új termékét, a digitális fogyasztási hitelt. Eddig 4500 ügyfél, négy milliárd forintnyi összegben vett fel ilyen kölcsönt a pénzintézet internetbankján keresztül. Az online igénylést akár negyven perc alatt is elbírálhatják a pénzintézetnél, s ennyi idő alatt kedvező esetben a kért összeg is megérkezhet a bankszámlára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!