Gazdaság

2011.03.24. 18:54

Jobb kilátások a gazdaságnak

Veszprém - A nagy horderejű megyei gazdasági fórumokon a hagyományokhoz híven a köszöntőt dr. Markovszky György, a zárszót Lasztovicza Jenő mondja el.

Varga Ibolya

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön arról szólt, hogy a szokásosnál valamivel később szervezték meg a fórumot, aminek az volt az elsődleges oka, hogy március végén már jól láthatók az induló gazdasági folyamatok, ezért a résztvevők napi munkájukban hasznosítani tudják az elhangzottakat. Most, hogy már több  pályázati kiírás megjelent, az is látszik, hogy jobb pozícióba kerültek a gazdaság szereplői, mint korábban Ez megjelenik abban, hogy az elérhető pályázati forrásoknak jelentős hányada a gazdaságot támogatja, míg az elmúlt hét évben ezeknek mintegy 16-17 százaléka jutott az ágazatnak, most ennek többszörösére számíthatnak. 

A kamara elnöke kitért arra, hogy az önkormányzatok is rendkívül sokat tehetnek a helyi vállalkozókért. Erre a legjobb példa Balatonfüred, ahol a város a saját projektjeibe is bevonja a településen élő vállalkozókat. Hasonlóan jó ebben Veszprém, ahol a Kolostorok és kertek programot végezték közösen, vagy éppen Pápa, ahol ugyancsak együttműködve  hajtják végre a turizmust élénkítő programokat. A közeljövőben a kamara a megye városaiban az önkormányzatokkal és a vállalkozókkal közösen készít helyi fejlesztési terveket.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke zárszavában arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy valóban több pénzre lenne szükség a gazdaság fejlesztéséhez, de egyelőre visszahúz bennünket az, hogy hatalmas összegeket kell visszafizetnie az országnak az államadósság törlesztéseként. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a versenyképességünk növelése csak a technológiai kutatások erősítésével valósítható meg. Példának említette Tajvant, mely alig nagyobb, mint a fél Dunántúl, lakossága hárommilló körüli, és a technológiai fejlesztések egyik fellegvára a világon, a nemzeti össztermékük mintegy kilenc százalékát fordítják erre a területre. Ezt egy országgyűlési képviselőkből álló delegáció tagjaként maga is megtapasztalta a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!