jövőkép

2017.11.15. 07:59

Jövőre csaknem 280 milliárd marad a cégeknél és a lakosságnál

A kormány arra törekszik, hogy a gazdasági eredményekből mindenki részesülhessen - hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjúban szerdán. 

A a nemzetgazdasági miniszter hozzátette: ezt szem előtt tartva fizetnek ki a napokban a nyugdíjasoknak nagyjából hatvanmilliárd forintot, decemberben pedig ezért juttatják el az érintettekhez az összesen húszmilliárd forint értékű Erzsébet-utalványokat.

A jövő évi adóváltozásokról szólva kiemelte egyebek mellett a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékra csökkentését, ami 200 milliárd forint megtakarítás a vállalkozói szférának. Folytatódik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, és 5 százalékra csökken az internet forgalmi adója. Nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami nagyjából 390 ezer szülőnél hagy újabb 15 milliárd forintot. A jövő évi adócsökkentések összesen 260-280 milliárd forintot tesznek ki, ennyi marad a lakosság és a cégek kasszájában – mondta a miniszter.

Varga Mihály szólt arról is, hogy folytatódik jövőre az adóigazgatás modernizációja, az adminisztrációs terhek csökkentése, az adóhivatal átalakítása. Az Országgyűlés kedden új eljárási kódexet fogadott el, az új szabályok megkönnyítik a jogkövető szereplők dolgát, ellenben további akadályokat állítanak az adócsalók, a közkasszát megkárosítók elé – hangsúlyozta.

A feketegazdaság elleni lépéseket rendkívül fontosnak nevezte, mint mondta, az adócsalás visszaszorítása alapvető feltétele volt annak, hogy a kormányzat az elmúlt években több adónem csökkentéséről is határozhatott. Az online pénztárgépek és a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer, az ekáer üzembe állítása az elmúlt két évben 300-400 milliárd forintot hozott. A jövő év közepétől pedig újabb feketegazdaság elleni szisztéma lép életbe, megkezdi működését az úgynevezett online számlázási rendszer – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!