távvezetéken keresztül biztosítanák a szolgáltatást

2018.05.16. 07:00

Többen jutnak forrásvízhez Veszprém megyében

Az elmúlt években a tapolcafői vízbázis mind a négy kútja megkapta az ásványvíz-minősítést.

Polgár Bettina

Csizmadia Attiláné vegyésztechnikus, laboráns munka közben Fotó: Polgár Bettina / Napló

 

Hamarosan tovább bővülhet azon települések sora, ahol ezt a vizet fogyaszthatják a lakosok – tudtuk meg Szili Ágnestől, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetőjétől.

Szili Ágnes elmondta, a tapolcafői vízbázison négy különböző kapacitású kút található. Az első több mint öt éve kapta meg az ásványvíz-minősítést, a másik három kút pedig két éve. – A tapolcafői vízbázisról egyrészt Pápa felé termelünk vizet a víztoronyba, másrészt pedig Ajka irányába. Így összesen 19 települést látunk el az ásványvíz minőségű ivóvízzel – fejtette ki a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője.

Hozzátette, a tapolcafői vízbázison hamarosan pályázati forrásból fejlesztéseket hajtanak végre. A 2010-ben újra feltörő források ugyanis sok feladatot róttak a vízügyi szakemberekre, az egyre növekedő mennyiségű vizet mederbe kellett terelni. bet

A tennivalók sora napjainkban elsősorban a vízelvezetésre és a tereprendezésre irányul, utóbbi esetben pedig hidrogeológusok is közreműködnek majd.

Megtudtuk, a tapolcafői vízbázison bőséges mennyiségben áll rendelkezésre az ásványvíz minőségű ivóvíz, ezért a közel három évvel ezelőtt megvalósult, a vízminőség javítására irányuló program kapcsán felmerült, hogy további településekre is elvigyék ezt a vizet.

- Négy falu, Vaszar, Gecse, Takácsi, továbbá Mihályháza tekintetében megkaptuk az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szakvéleményét, melyben a víz kémiai összetételére hivatkozva javasolják a vízminőség javítását. Ezeken a településeken ugyanis csak nagy költségráfordítással szolgáltatha-tó megfelelő minőségű víz a magas vas- és ammóniumtartalma miatt. A tervek szerint

a továbbiakban távvezetéken keresztül jutna el ezekre a helyekre a tapolcafői vízbázis vize – magyarázta Szili Ágnes. A laboratóriumvezető ismertette, a tapolcafői karsztvíz esetében a beszűrődő bakteriális szennyezés kezelésére UV fertőtlenítő berendezést használnak, a rétegvízzel ellátott települések többségében pedig úgynevezett vastalanító technológiát alkalmaznak.

Szili Ágnes megjegyezte, a Dunántúl karsztvízzel ellátott településein jellemzően kemény a víz, ezt azonban a kellemes ízért felelős ásványi anyagok okozzák. A Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője rámutatott, a kiemelkedő vízfogyasztás elsősorban a nagyon forró nyári napokra korlátozódik, ilyenkor akár 20-40 százalékos emelkedést is tapasztalnak.

Csizmadia Attiláné vegyésztechnikus, laboráns munka közben Fotó: Polgár Bettina / Napló

- Ez a tapolcafői kutakkal ellátott területeken nem jelent problémát, mivel rengeteg víz áll rendelkezésre. A vidéki vízbázisokon azonban vannak korlátozott mennyiségű kútjaink, ahol az irányítástechnikai rendszerünk segítségével folyamatosan figyeljük a glóbuszok, a medencék töltöttségét. Ha a veszélyszint alá csökken a töltöttség, akkor tartálykocsis vízszállításra van szükség. Ezt a problémát Takácsiban és Vaszaron is megoldaná a tapolcafői forrásvíz biztosítása – emelte ki Szili Ágnes. – A munkánk arról szól, hogy folyamatosan rendelkezésre állunk, szolgáltatunk, és fenntartjuk a változatlan, jogszabályokban előírt ivóvízminőséget. Emellett jelen vagyunk a városi rendezvényeken is. Nyáron a korábbi évekhez hasonlóan párakaput állítunk fel a Fő téren és a Kossuth utcán, a legmelegebb napokon pedig frissítő csapvizet osztunk majd a járókelőknek – zárta mondandóját Szili Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!