Gazdaság

2014.08.17. 09:25

Két héttel előbb érik idén az alma

Veszprém - Az idei almatermést átlagosnak mondják, viszont nem átlagos körülmények között termett.

Heffler Péter

Megfelelő tavaszi kötődés után jól berakódtak az almafák, dr. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint országos szinten jó két héttel tart előbbre az alma érése.

– Az idén, úgy mondanám, egy normális termés várható, a becslések szerint mintegy 780–800 ezer tonnás mennyiséggel. Az alma mérete elfogadható lesz a sok eső miatt, viszont a betegségek erősen támadják az almát is és a zöldségnövényeket is, ami a termés minőségét is csökkentheti. A kínálat-kereslet alakulása miatt az egész szezon- ban nyomottak az árak. De ennek nem az az oka, hogy sok termésünk van, hanem az, hogy nem építettük ki a piacunkat. A jövőre nézve a piacépítést tartom az egyik legfontosabb dolognak – mondta többek között az ágazat szakértője.

Kérdésünkre, hogyan, milyen irányban kell a piacépítést elképzelni, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: célzott exportmarketinget kell csinálni kormányzati és európai támogatással, aminek az egyik fontos területe az orosz piac, amit most az embargó persze visszavet. Célterületként említette az arab világot és a Távol-Keletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!