Nagy a tétje a versenynek

2018.05.11. 07:00

Két napon át bírálják a borvidék legjobb italait

Huszonhetedik alkalommal szervezte meg a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség a Városi Borversenyt. Ez a rendezvény egyfajta minőségi garanciát is ad, hiszen csak az itt elbírált borok kerülhetnek ki a Balatonfüredi Borhetekre.

Sági Ági

A szakértő zsűri tíz bizottságban 353 tétel bort két nap alatt bírál el Fotó: Sági Ági / Napló

Olaszrizling a vidék zászlósbora

A versenyre 353 bort neveztek, 227 fehéret, 42 rozét, 72 vörösbort, 11 gyöngyözőbort és egy pezsgőt is beneveztek a termelők. A borokat tíz bizottságban két napon át bírálják a szakértők. A szakmai munkát a Szent István Egyetem Kertészettudományi Tanszékének dékánja, Nyitrainé Sárdy Diána és kollégái is segítik.

A szakértő zsűri tíz bizottságban 353 tétel bort két nap alatt bírál el Fotó: Sági Ági / Napló

- Arra figyeltem, hogy minden bizottság kóstolhasson olaszrizlinget, hiszen ez a borvidék zászlósbora – hangsúlyozta Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

Társadalmi zsűri is bírálja a nedűket

A rendezvényt a hagyományok szerint az Annabella Hotelben tartották, ami a helyszín biztosítása mellett évek óta vállalja, hogy a verseny legeredményesebb borát egy évig itallapján is szerepelteti. Versenyen kívül a borokat társadalmi zsűri is bírálja, melyben borász szakemberek mellett borértő civilek is helyet foglalnak. A társadalmi zsűri által legjobbnak ítélt bor is különdíjat kap.

A borhetekre csak minőségi italok kerülhetnek

Ez a verseny valószínűleg azért ilyen népszerű a borászatok között, mert a füredi borhetekre a termelők csak az itt megmért és legalább 70 pontot elért boraikat vihetik, így biztosítva, hogy az augusztusi eseményen tényleg csak jó italokat lehessen kóstolni a sétányon.

A késői szüretelésű desszertborokra is van igény

- A nevezések azt is megmutatják, hogy milyen borok a legnépszerűbbek a borhéten. A nagy melegben a könnyű, üde fehérborokra és rozékra van a legnagyobb igény. Kellenek azért a specialitások is: a késői szüretelésű desszertborokra is van igény, de kevésbé keresik a testes vörösborokat – mondja Baloghné Király Mónika.

A verseny eredményhirdetését vasárnap 17 órakor tartják az Annabella Hotelben, melyet a versenyen induló borokból tartott kóstoló követ. A legeredményesebb borokat a termelő borász ismerteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!