Gazdaság

2009.06.23. 02:29

Kevés a föld jövedelme

Megyei körkép - Egyre több településen próbálkoznak helyi paicok megszervezésével, mert ez jó lehet a vásárlónak, aki garantáltan friss élelmiszerhez jut, és a termelőnek is, akinek nem kell utaztatnia az árut.

Varga Ibolya

Az agrártermékek termelőiár-szintje áprilisban 19,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 27,1, az élő állatok és állati termékeké 2,0 százalékkal esett vissza - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. 

Január-áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 27,8 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 37,4, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,1 százalékos csökkenéséből adódik. 

Áprilisban a gabonafélék termelői ára a tavaly áprilisihoz viszonyítva nagymértékben, 40,7 százalékkal visszaesett, ez részben a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt magas bázis következménye. 

Az olajnövények termelői ára áprilisban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év áprilisához viszonyítva. A burgonya termelői ára a tavalyi év negyedik hónapjához képest 10,8 százalékkal növekedett. 

A zöldségfélék termelői ára áprilisban az előző év azonos hónapjához mérten 0,8 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül megjelent a primőr paradicsom és a zöldpaprika, ezeknek a termékeknek az ára 36,7, illetve 7,3 százalékkal nőtt - a tárolt fejes káposztáé 28,6 százalékkal mérséklődött. 

Ebben a hónapban ezen termékek forgalmának aránya az év egészére vonatkozó súlyukhoz viszonyítva még nem jelentős. 

A gyümölcsök termelői árának 1,0 százalékos csökkenését lényegében a tavalyi étkezési alma árának alakulása határozza meg; a többi gyümölcsféleség súlya ebben az időszakban elhanyagolható. 

A vágóállatok termelői árainak 5,0 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 18,0 és a vágómarha árának ennél valamivel kisebb, 13,6 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 8,8 százalékos csökkenéséből adódott. 

Az állati termékek árainak 16,4 százalékos mérséklődésén belül a tavaly áprilisihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 10,6 százalékkal nőtt, közben a tejé 26,1 százalékkal visszaesett; a korábbi hónapok árcsökkenését folytatva ebben a hónapban a felvásárlási ár már csak literenként 60 forintot tett ki, azóta tovább csökkent. 

Január-áprilisban a gabonafélék termelői átlagára 48,7 százalékkal csökkent az előző év január-áprilisihoz képest; ugyan-ebben az időszakban az ipari növények ára 15,0 százalékkal lett kisebb. 

A burgonya ára a tavalyi év első négy hónapjához képest 5,7 százalékkal mérséklődött; a zöldség-félék ára 6,1, a gyümölcsöké 31,4 százalékkal csökkent. 

A vágóállatok termelői árai 3,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest, ezen belül a vágósertés és a vágómarha ára nőtt (16,9, illetve 11,2 százalékkal), a vágóbaromfié csökkent (9,1 százalékkal). 

Az állati termékek árai az idei év első négy hónapjában 18,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 27,2 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,9 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!