Gazdaság

2016.10.19. 12:32

Ki fogja összeszerelni az autókat?

Nem lesz autónk, amivel dolgozni, bevásárolni, suliba a gyerekért menjünk. Legalábbis országos szinten az autóipar is szenved a munkaerőhiánytól. Egyes statisztikák szerint akár most azonnal több 10 ezer embert tudna felszippantani az autóipar, akkora a létszámhiány.

Piltman-Horváth Barbara

Magyarország GDP-jének tíz százalékát adja az autóipar, így különösen érzékenyen érintheti a gazdaságot, ha munkaerőhiány miatt visszaesik a termelésük, vagy rosszabb esetben akár ki is vonulhatnak az országból a nagy gyárak, ha a környező országokból sem sikerül megoldani a munkaerő kérdését.

A Világgazdaságnak nyilatkozott Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára, aki elmondta, nem csak egy szakma hiányzik a vállalatokból, betanított munkás és szakképzett munkavállaló is kevés van. Gyakorlatilag nincs olyan terület, ahova ne keresnének valakit, de különösen súlyosan érinti a fémmegmunkálókat, a műanyag-feldolgozókat és elektronikai összeszerelőket.

Ahogy az építőiparban, itt is inkább külföldre mennek a dolgozók. Manapság már nem csak a mérnökök mennek nyugatra dolgozni, de a betanított munkások is jóval többet keresnek Ausztriában vagy Németországban, mint a hazai gyárakban. Sok vállalat vészmegoldásként már a szomszédos országokból hoz munkaerőt, például Szlovákiából vagy Ukrajnából.

A Veszprémben is gyártó Maxon Motor Hungary Kft. két műszakos munkarendben termel. - Részben ennek köszönhető, hogy ez idáig könnyen találtunk munkaerőt – mondta Szalai Attila, a vállalat ügyvezetője.  A vezető szerint valószínűleg a munkarenden kívül az is közrejátszik, hogy jó a vállalat híre a környéken a munkavállalók között.

Fotó: Penovác Károly

A munkavállalókat ma már nem csak az anyagi biztonság motiválja, fontos számukra a kiszámítható és jó környezet. Több megoldás is szóba került már a munkaerőhiány megoldására, a megyében két lépést is ki lehet emelni. Az egyik a nemrégiben megkötött foglalkoztatási paktum, ami a kormányhivatal, az önkormányzat, a kamara és a nagycsaládosok egyesülete között létre annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetűeket újra be tudják léptetni a munka világába. A másik lépés pedig munkásszállások kialakítása, amivel lehetővé teszik, hogy nem helyi dolgozókat is tudjanak foglalkoztatni a gyárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!