Gazdaság

2010.09.13. 15:55

Kijutottak a gödörből - Túlélte a válságot a bauxitbányászat

Ajka - A magyar bauxitbányászat a világgazdasági válság hatásait közvetlenül érzékelte. A timföldgyártás és -értékesítés hirtelen és drasztikusan csökkent. Szerencsére az ágazat túljutott a sokkhatáson, ma már újra a fellendülés jelei mutatkoznak.

Tremmer Tamás

Idén öt éve annak, hogy a Magyar Alumínium Zrt. (Mal) önálló bányászati jogot szerzett és átvette a többségi tulajdonában álló Bakonyi Bauxitbánya Kft.-től a mélyművelésű bauxittermelést, illetve megvásárolta a ma is működő Halimba II délnyugat, valamint bérbe vette az akkori Bakonyoszlop I mélyművelésű bányákat. Ezzel a Mal is bányavállalattá vált. A társaságon belül az átszervezés révén új ágazat létesült, amely a hazai bauxittermelés irányításán kívül a külföldi bauxittermelést és -beszerzést is koordinálja, biztosítva ezzel a timföldgyártás ellátását alapanyaggal.

Kovacsics Árpád bauxitbányászati vezérigazgató-helyettes elmondta, a magyar bauxitbányászat a világgazdasági válság hatásait közvetlenül érzékelte. A timföldgyártás és -értékesítés hirtelen és drasztikusan csökkent, a visszaesés mértéke 35 százalék volt. Az anyagi ellehetetlenülést elkerülendő tavaly rendkívüli intézkedésekre kényszerültek, három hónapig szüneteltették a mélyműveléses tevékenységet, és azt követően is csökkentett műszakban dolgoztak. Hathatós intézkedéseket hoztak a fennmaradásért, a munkahelyek megőrzéséért, átmeneti jövedelemcsökkenéssel, munkarend-átszervezéssel.

Szerencsére a piaci körülmények mára jelentős mértékben javultak, így a bauxittermelés ismét teljes kapacitással zajlik. Ennek eredményeként idén már közel 20 százalékkal növelték a foglalkoztatottak létszámát. Az idei esztendőben a hazai bauxitbányászok 310 kilotonna alapanyagot biztosítanak a Mal Zrt. ajkai timföldgyárának. A növekvő piaci igények kielégítése érdekében Bakonyoszlop II után Halimba II délnyugat bányában is mezőcsatolást végeznek, és továbbra is ki kívánják használni a Nyirád környéki felszín közeli maradék bauxitkészleteket. Az idei bányaberuházási érték várhatóan meghaladja a félmilliárd forintot.

A középtávú piaci igények alapján Halimba II mélyszinti mezőcsatolás-beruházási munkája kezdődött meg ez év májusban. Ennek beruházási értéke több mint egymilliárd forint és legalább félmillió tonna kitermelhető bauxitvagyon feltárását biztosítja. Bakonyoszlop térségében is folyik a II. ütem beruházása. Nyirád térségében a napokban indult meg a Ferenc külfejtés letakarítása, mely a korábban mélyműveléssel letermelt bánya megmaradt pilléreinek bauxitvagyonát célozza.

Mindezekkel a beruházásokkal, feltárásokkal 2016-ig van realitása a mélyműveléses bauxitbányászatnak, de folyamatosan kutatják az ércvagyont, hogy ez az idő minél tovább kitolható legyen.

Kiváló minőségű bauxit külföldről

A Mal Zrt. a hazai bauxitbányák mellett a szomszédos országokban is folytat kitermelést, hogy a szükséges alapanyagot biztosítani tudják. 2004-ben szereztek többségi tulajdont a boszniai Rudnici Boksita Jajce bauxitbánya-társaságban. Az itt kibányászott kiváló minőségű bauxit jól kiegészíti a hazai alapanyagot.

A társaság 2008-ban a montenegrói gazdaságfejlesztési minisztériummal tíz évre szóló koncessziós szerződést kötött a Niksic közelében elhelyezkedő 17,4 négyzetkilométeres terület kutatására és az itt található bauxit kitermelésére. E tranzakcióval meg kívánták teremteni a feltételeit annak, hogy csak saját tulajdonú bauxitbányákból származó alapanyaggal lássák el az ajkai timföldgyárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!