Gazdaság

2010.07.28. 01:55

Kint vannak-e a termálvízből? - Egészségturisztikai központtá válhatunk

Budapest - A fürdőszabályozás újragondolását, egységes feltételrendszer kidolgozását kéri a kormánytól a Magyar Fürdőszövetség; a részletes szakmai anyagot tartalmazó összefoglalót a minap eljuttatta az érintett kabineteknek.

Osváth Sarolta

Ezt jelentette be Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

- A szakma véleménye szerint egységes szabályozásra van szükség, a tervezéstől a működtetésig, ezért az ágazatnak egy kézbe kell kerülnie, lehetőleg államtitkárság szinten - hangsúlyozta.

A szövetség szeretné elérni, hogy hazánk adottságait kihasználva valóban Európa egyik egészségturisztikai központjává váljon. Az új kormány számára a fő érvük, hogy a hazai fürdőlétesítmények jelentős nemzetgazdasági tényezőt képviselnek: a 385 működő termál-, gyógy- és strandfürdő évente összesen 23-24 millió látogatót fogad, 50 milliárd forint nettó árbevételt termel, 18 milliárd forint adót fizet be a költségvetésbe, mintegy nyolcezer főt foglalkoztat, s ehhez mindössze 3,8 milliárd forint társadalombiztosítási támogatásban részesül.

Fontos lenne az elavult jogszabályi háttér mielőbbi teljes körű megújítása, és a jelenleg többféleképpen értelmezhető áfakulcsok egységesítése, és egyáltalán, a fürdőszolgáltatások alacsonyabb áfa alá sorolása - emelte ki. A fürdők hatékonyabb és versenyképesebb működése érdekében szükséges lenne a támogatási rendszer átalakítása, az OEP-finanszírozás tisztázása és fenntartható megoldások kidolgozása.

Elhangzott, hogy míg 2006-ban egy lakosra 513 forint OEP-fürdőtámogatás jutott, ez ma mindössze 389 forint. A szakmai anyag javaslatokat tesz a szakmai képzés egységesítésére, valamint a fürdők révén a belföldi turizmus élénkítésére is.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy hagyományteremtő céllal október 9-én rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját, amikor a fürdők éjszakai nyitva tartással és ötven százalékos kedvezménnyel várják majd a vendégeket.

A tervek között 2011 nyarán a strandsportágak népszerűsítése szerepel a Fürdők Kupájának meghirdetésével, és tervezik még a szaunázók éjszakáját is.A fürdőlátogatók augusztus 13-tól szeptember 30-ig ezer forintos regisztrációs kártyát vásárolhatnak, amellyel 25 százalék kedvezménnyel válthatnak belépőt azokba a fürdőkbe, amelyek csatlakoznak azországos játékhoz. Akik legalább öt fürdőlátogatást tudnak igazolni, október 9-én, a magyar fürdőkultúra napján éves VIP-belépőt nyerhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!