A régió legjobb nedűi

2019.06.01. 07:00

Kitűnőek a balatoni borok

Hihetetlenül jók a borok, mindinkább helyük van a minőségi gasztronómiában, a pincészetek egész évben kínálnak turisztikai szolgáltatásokat, hangsúlyozta Balassa Balázs, a főszervező Balatoni Szövetség elnöke a Balatoni borrégió legjobb borai díjátadóján, a tihanyi Rege cukrászdában.

Kovács Erika

A versenyen mind a hat balatoni borvidék részt vett, 42 termelő156 borral nevezett, zömében fehérrel.

A házigazda Bán László köszöntője után Mihályi Jeromos tihanyi perjel kiemelte, a magyar mezőgazdasági kultúra bölcsője ad otthont a versenynek, ugyanis András király a tihanyi szerzeteseknek 1055-ben adott alapítólevelében először említik a szőlőműveseket. – A szőlő csodálatos növény, de Isten gondviselése, áldása nélkül hasztalan fárad az ember – mondta, majd elismeréssel szólt a gazdák munkájáról, a borok minőségéről.

Tósoki Imre polgármester aláhúzta, a Balaton jó adottságokkal rendelkezik, számos, kiváló tradicionális borvidék van, szerinte a bor művészet és filozófia, a borászok tudósok, fontos a kulturált borfogyasztás.

Kocsis László, a Pannon Egyetem tanszékvezetője, a borászokból, szakírókból álló zsűri elnöke szerint rendkívül nagyot fejlődött a borászati technológia, az ágazat az utóbbi időben. Ezt jelzi, a versenyen 41 bor kapott aranyérmet, három nagy aranyat. – A borverseny formálja a termelőt, összeveti a gazdákat, az olaszrizling visszaszerezte becsületét – fogalmazott.

 

A termelők a versenyre csak a legkiválóbb borokat küldhették el, amik a borvidéki, hegyközségi versenyeken arany vagy ezüst minősítést értek el.

A régió fődíjasai: a fehérborok közül a szőlészeti-borászati kutatóintézet 2016-os badacsonyi olaszrizlingje, a vöröseknél a Bujdosó Pincészet 2015-ös Kokas merlot bora, a rozék közül a Rádpusztai Szőlőbirtok 2018-as pinot noir bora, a pezsgőknél a Garamvári Szőlőbirtokon a 2014-es Prestige Brut pinot noir, a desszertboroknál a Bujdosó Pincészet 2018-as Aranyhíd sárga muskotálya.

Különdíjakat is kiosztottak, majd a tihanyi néptáncosok szép műsort adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!