Gazdaság

2012.02.09. 06:45

Kómában az építőipar

Megyei körkép - Az országos állapothoz hasonlóan a megyében sem rózsás az építőipari cégek helyzete. Nem túlzás, hogy az idei esztendő a túlélésről szól.

Munkatársainktól

Az egyik nagyvázsonyi székhelyű tetőfedő cég ügyfeleinek 95 százaléka a közületi megrendelők közül kerül ki, de a központi források elvonása miatt egyre kevesebb a tetőfedésre szakosodott cég munkája. Piltman Miklós ügyvezető hozzátette: a helyzetüket az sem segíti, hogy 60 napos vagy annál hosszabb idejű követeléseik vannak. A késve fizetők között vállalkozások és önkormányzatok is találhatók.

- Van olyan pénz, amivel már másfél éve tartozik a megrendelő, miközben nekem is banki hitelt kell felvennem, de ez a pénzintézetet nem érdekli. Most jött el annak az ideje, amikor ezeket a körbetartozásokat valakinek be kell nyelni - fogalmazott. A szakember a belső piac felpörgésében látna kilábalási esélyt. Ha ez nem történik meg az év végéig, akkor a még talpon lévő építőipari vállalkozások legalább fele bedobja a törülközőt, mert képtelen tovább finanszírozni a működését.

 

 

Legalább öt éve tart a mélyrepülés

A nagyvázsonyi cég vezetője megemlítette, feladataik jelentős része megyén kívüli,  ezek teljesítése egyre nagyobb gondot és pluszköltséget jelent, amit az árakban nem lehet érvényesíteni.

- Nagyon rossz az építőipar jelenlegi helyzete, már legalább öt éve tart a mélyrepülés - fogalmazott egy építőipari vállalkozás ügyvezetője. Légrádi Csaba szerint a vállalkozók aláígérnek egymásnak, sokan az életben maradásért olyan feladatokat is elvállalnak, ami nem tartozik a profiljukba.

- Mi szerencsések vagyunk, mert feladataink nagy részét Ausztriában kell végezni. A magyar piacon kényszerhelyzet van: ha nem vállaljuk el a hatvannapos fizetési határidőt, akkor biztos, hogy nem lesz következő megbízás. Az európai uniós projektekhez olyan árbevételt írnak elő, amit egy kis- vagy középvállalkozás nehezen, esetleg sehogy sem tud teljesíteni, így a piac ezen területéről is kiszorulunk.

- Nem látok túl sok kilábalási esélyt, ha a fizetőképes réteg nem erősödik meg. Manapság szinte csak az ár az egyetlen tényező, a minőség háttérbe szorult - hangsúlyozta.
 
- Az építőipar jelenlegi helyzetéért leginkább az egyre emelkedő költségek (bér, rezsi, üzemanyag) és a fizetőképes kereslet mérséklődése, ezáltal az árak csökkenése tehető felelőssé. Erről Mórocz Károly, az egyik balatonkenesei székhelyű  kft. ügyvezetője beszélt. Ő is problémának tartja a késedelmes fizetéseket, a körbetartozásokat.



- Egy olyan kis cégnek, mint a miénk, nincs lehetősége uniós pályázatokon részt venni, így marad az, hogy sokadikként alvállalkozói sorba lépjünk, ami eléggé bizonytalan. Szerintem már négy éve elkezdődött az építőipar agóniája. Sokszor a 100-120 kilométerre lévő munkákat is el kell vállalnunk. A tetőfedőszakma a piaci zsugorodást a felújításokkal éli túl, nyilatkozta Potos János, a veszprémi tetőcserépgyár  ügyvezető igazgatója. Míg korábban 70-30 százalékos arányban  volt az új építés és a felújítás, ez mára 35-65 százalékra változott. Nyugat-Európában szintén ilyen az arányszám. Ez nekünk is jó lenne - 40 ezer új ház építése mellett, fogalmazott az ügyvezető igazgató. Persze ők már 25-30 ezerrel is elégedettek lennének.  Idén nemhogy nőne, ezzel szemben tovább csökken az átadott új lakások száma is, így újabb mélypont várható, vélekedett Potos János. A végtörlesztés megmozgatta a piacot, lejjebb vitte az árakat. Sokan úgy gondolkodnak: minek építeni, ha van elérhető áron jó minőségű ház, lakás is?!

 

Történelmi mélyponton a lakásépítés

A lakásépítés történelmi mélyponton van hazánkban, amit igazolnak a számadatok is. Egész éves pontos statisztikai adat ugyan még nem áll rendelkezésre, de a 2011-ben kiadott építési engedélyek, valamint az átadott új lakások száma egyaránt 30-35 százalékkal csökkent a már amúgy is rendkívül alacsony 2010-es adatokhoz képest. Tavaly 12-13 ezer új lakást adtak át hazánkban, ami az 1933-as és az azt megelőző évek szintje!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!