munkaerőhiány

2018.07.01. 08:00

Komoly kihívások előtt állnak a munkáltatók

Jelentős munkaerőhiánnyal küzd hazánkban több szektor is a vendéglátástól kezdve a kereskedelmen át az idegenforgalomig. Arra a kérdésre kerestük a választ, miként lehet a jelenséggel szembenézni, léteznek-e megoldási alternatívák a cégek részéről a helyzet javítására, a dolgozók megbecsülésére, minőségi munkakörülmények biztosítására, illetve az új munkatársak megtalálására és megtartására.

Borsos Renáta

Szakmai továbbképzéseken is dolgoznak, hogy kollégáik legjobb tudásuk szerint végezhessék munkájukat Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lapunk a Polus-Coop Zrt. elnök-igazgatóját, Bogdán Józsefet kérdezte a fent említett kérdéskörben.

Szakmai továbbképzéseken is dolgoznak, hogy kollégáik legjobb tudásuk szerint végezhessék munkájukat Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Vállalatunk nagy múltra tekint vissza. Cégünk központja Ajkán van. A kereskedelmi szektorban húsz szupermarket üzlettel vagyunk jelen a megyében, a sütőipar területén Ajkán és Veszprémben egy-egy kenyérgyárral, illetve van Veszprémben egy logisztikai raktárunk. Az aktuális munkaerőhelyzet gondjai a mi vállunkat is nyomják. A jelenlegi aggasztó állapot javítására többlépcsős stratégiát dolgoztunk ki. A kivezető utat abban látjuk, hogy amennyire tudjuk, anyagilag, erkölcsileg megbecsüljük a dolgozóinkat. A törzsgárdánk extra juttatásának is köszönhetően, segítő közreműködésükkel igyekszünk a fluktuációs mozgó arányt minimalizálni. A törzs­dolgozók segítenek az újakat nemcsak betanítani, hanem megtartani is.

A számok tekintetében tény, hogy az újonnan felvett kollégák tíz–húsz százaléka marad meg, amely köszönhető az emberi és szakmai hozzáállásnak a betanítók részéről, és a szakma szeretetének a munkavállaló oldaláról. Amennyiben az utóbbi feltétel nem adott, könnyen elcsábíthatók az újak akár egy teljesen más szakterületre, de valós jelenség a kereskedelemben a multik közelsége révén, hogy kedvező bérígéretek következményeként csak ideig-óráig tartózkodnak nálunk a frissen érkezettek. Humánpolitikai szempontok figyelembevételével igyekszünk komfortos munkahelyi körülményeket biztosítani dolgozóinknak. Egy-egy adott helyen 15–20 fős kollektívával dolgozunk, döntő többségben hölgyekkel, cégünk sikerei rajtuk múlnak. Következő stratégiai lépésben megpróbáljuk visszahívni nyugdíjas kollégáinkat, hogy segítsenek be nyugdíjuk mellett – mondta Bogdán József.

– Az emberközpontú hozzáállással tudunk még fellépni ebben a versenyhelyzetben. Szakmai továbbképzéseken is dolgozunk, hogy kollégáink legjobb tudásuk szerint végezhessék munkájukat, ezzel is támogatva és segítve őket. A nyári időszak nem jelent felüdülést még átmenetileg sem a segítő fiatal munkaerő tekintetében, hiszen diákmunkával a kereskedelmi szektor számottevően nem számolhat – mondta Bogdán József, és megjegyezte, vezetői utánpótlás tekintetében még nagyobb kihívások elé néznek a munkáltatók. – Ilyen esetekben az elmenő kolléga a munkaköri beosztás típusától függően akár fél éven keresztül is mentorálhatja az új embert. Sok esetben félő, hogy miután elsajátította a vezetői ismereteket és egy kis gyakorlatra is szert tett az új munkavállaló, egy jobb anyagi ajánlatra igent mondva továbbáll. Kitűnő humánpolitikai vezetője van a vállalatnak, az ő célja, hogy az ilyen eseteket minimalizálja és kidolgozzon egy optimális stratégiát a megtartásra vonatkozóan – jegyezte meg az elnök igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!