Gazdaság

2012.04.03. 08:16

Kovács Pál: szaúdi megbízások jöhetnek

Diplomáciai, szakmai előkészítések nyomán két fontos iparágban - az energetikában és a tengervíz-sótalanítás területén - üzleti együttműködési lehetőséghez juthatnak Szaud-Arábiában magyarországi vállalatok, intézmények, kutatóintézetek - erről Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár beszélt a Világgazdaságnak adott interjúban.

MTI

A lap keddi számában megjelent interjúban az államtitkár azt mondta: a szaúdi villamosenergia-piac ötször akkora, mint a magyarországi, és még jelentős bővítés előtt áll. Az ország 50 ezer megawattnyi beépített kapacitású erőműparkját a következő években évi három-négyezer megawattal kívánják bővíteni, ami jelentős feladatokat kínál: hálózatfejlesztést, transzformátorok telepítését, berendezések szállítását, később pedig karbantartást és javítást. Az államtitkár szerint jó lehetőség rejlik a magyarországi rendszerirányítási tapasztalatok átadásában is.

Az új kapacitások jelentős része nukleáris, illetve megújuló energiát hasznosító létesítmény lenne, a világ egyik legnagyobb olajexportőre ugyanis váltana: olyan szerkezetátalakításra készül a villamos energia előállításában, amelynek révén csökkenne az olajalapú áramtermelés. Szaúd-Arábiának így több kőolaja maradna exportra. A nagy energiaigényű sótalanításban pedig a sivatagi királyság jelentősen támaszkodna a megújuló energiaforrásokra - mondta Kovács Pál energiaügyi államtitkár a Világgazdaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!