valós körülmények

2018.07.02. 13:25

Létrejött az első magyarországi 5G kapcsolat

A késleltetés nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló villámgyors kapcsolat robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni.

A Magyar Telekom létrehozta az első magyarországi valós, nem laboratóriumi 5G kapcsolatot hétfőn budapesti székházában. A bemutatón Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: a teljesen új hálózati koncepciót jelentő 5G a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. A késleltetés nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló villámgyors kapcsolat robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni – tette hozzá. Úgy vélte, az új technológia jelentős fejlődést hoz például az egészségügyben, a közlekedésben, az oktatásban és az iparban is.

Rékasi Tibor Fotó: Magyar Telekom

Elmondta, hogy az elmúlt 5 évben hatszorosára nőtt a Telekom hálózatán a mobilnet-forgalom Magyarországon. Az 5G lehetőségei azonban nemcsak a sebességében rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában, és más technológiákkal történő együttműködésében.

Az MTI kérdésére elmondta:

az 5G várhatóan néhány éven belül, 2020-2022-re válik általánosan elérhetővé Európában, így Magyarországon is.

A létrehozott 5G kapcsolaton valós idejű egészségügyi távdiagnózist, és drónnal mentést mutattak be. Tremmel János hálózattechnológiai igazgató arról beszélt, hogy bár a szabványosítás első harmada befejeződött, a következő 2-3 évben még számos 5G szabvány jön. A jelenlegi mobilforgalom több mint 90 százaléka 4G hálózaton történik, majd 2025-re már 50 milliárd eszköz lesz az 5G hálózatra kötve – mondta. Az 5G alapfeltétele a kiváló minőségű optikai vezetékes hálózat, és az 5G hálózaton személyre szabott szolgáltatásokat lesznek képesek nyújtani. A jelenlegi hálózat már 24 éve működik.

Tremmel János Fotó: Magyar Telekom

Az MTI-nek elmondta: a hálózat költségeiről még nincs információjuk, mivel a tendert még nem írták ki, becsülni sem lehet. Az új hálózatra való átállás a partnerektől, és a meglévő ügyfeleiktől is függ, a Telekom továbbra is világszínvonalú hálózatot épít – mondta.

A Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom tavaly októberben Berlinben hozott létre valós 5G kapcsolatot Európában elsőként. Budapesten a 3,7 gigahertzes spektrumban működő teszthálózat szabványosítás előtti, kereskedelmi bevezetés előtt álló 5G berendezések segítségével valósult meg. A valós idejű távdiagnózisnak a traumás sérültek ellátásában van kulcsszerepe, a bemutatott esettanulmányban az orvos valós időben információkat kaphat a beteg állapotáról a mentőorvos közreműködésével, még a kórházba érkezés előtt.

A drónokkal történő mentéskor hőkamera segítségével kutattak eltűntek, sebesültek után.

A képek pontos földrajzi helyzetmegjelöléssel érkeztek, így a mentőcsapat konkrét ponthoz tud sietni, ami gyorsítja a mentést.

Bemutattak egy versenypályáról készített 5G videoközvetítést is, ahol a pályát környezetfüggő információkkal, statisztikákkal együtt láthatják a játékosok.

Borítókép: Magyar Telekom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában