Gazdaság

2011.11.21. 17:51

Liga: a szakszervezetekre hátrányos rendelkezések januártól

A Liga Szakszervezetek szerint az érdekképviseleteket hátrányosan érintő rendelkezések a Munka törvénykönyvében (Mt.) a tervezettnél korábban, már 2012. január elsején hatályba lépnek - hívta fel a figyelmet a Liga hétfői közleményében.

MTI

A szabályozás "rendkívül hátrányosan" érinti a szakszervezeteket, nemzetközi egyezményekbe ütközik, és a szervezkedési szabadságot súlyosan sérti - áll a közleményben.

Pintér Sándor belügyminiszter szombaton nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely tartalmazza a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXIII. törvény módosítását. Ezek a módosítások a javaslat szerint 2012. január elsején lépnek hatályba, miközben a most tárgyalás alatt lévő - és a szakszervezetekkel kapcsolatban lényegében ugyanezeket a módosításokat tartalmazó - új Munka törvénykönyve csak 2012. július elsején lépne életbe.

A Liga kifejti: a törvény tartalmazná, hogy a munkáltató a tagdíj levonásáért és átutalásáért ellenértéket nem követelhet. Ezzel párhuzamosan hatályát veszti a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló 1991. évi XXIX. törvény.

A szakszervezeti tömörülés értékelése szerint szűkül a munkajogi védelem köre, mivel a védelem csak a kollektív szerződéskötésre jogosult szakszervezet tisztségviselőit illetné meg, az ilyen szakszervezet a munkavállalói létszámtól függően az önállónak minősülő telephelyen foglalkoztatott munkavállalók közül 1-4 főt jelölhetne meg a védelemre jogosultként. 
Ha a munkavállalók megelőző naptári évre számított átlagos statisztikai létszáma az ezer főt nem haladja meg, egy főt, a kétezer főt nem haladja meg, két főt, a négyezer főt nem haladja meg, három főt, a négyezer főt meghaladja, négy főt jelölhet meg. 
Az új szabályozás a felsőbb szakszervezeti szerv egyetértéséhez kötött munkáltatói intézkedéseket jelöli meg, ezek többek között a következők: kirendelés, tizenöt munkanapot elérő kiküldetés, átirányítás, ha ez a munkavállaló más munkahelyre beosztásával jár, továbbá a munkáltató általi rendes felmondás. A hatályossal szemben például a rendkívüli felmondás alkalmazása esetén a szakszervezet véleményét nem kell kikérni, a változó munkahelyre alkalmazott tisztségviselő más munkahelyre való beosztásáról nem kell előzetesen értesíteni - hívja fel a figyelmet a Liga. 
Hozzáfűzik: a védelem a tisztségviselőt megbízatásának idejére és annak megszűnését követő hat hónapra illeti meg, feltéve, ha tisztségét legalább tizenkét hónapon át betöltötte.
   
A Liga kifejti: változnak a munkaidő-kedvezmény szabályai, a kedvezmény csak a védett tisztségviselőket illeti meg, beosztás szerinti havi munkaideje tíz százalékának megfelelő mértékben, illetve a konzultáció tartamára mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. A munkaidő-kedvezmény igénybevételét legalább tíz nappal korábban be kell jelenteni. Időtartamára távolléti díj jár, megváltani nem lehet. Az egyéb rendelkezéseket, így a tagoknak képzésre igénybe vehető rendkívüli szabadságra vonatkozókat a javaslat nem tartalmazza - írja a Liga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!