hiteligénylés

2018.12.21. 11:24

Már nem beszélhetünk kiugró év végi csúcsokról

A bankok szerint már nincs év végi csúcs a személyi kölcsönöknél.

Budapest, 2017. július 31. Egy ügyfél tárgyal az ügyintézővel az MFB Pont közvetítői hálózat újonnan megnyitott fiókjában az MKB Bank Váci utcai székházában 2017. július 31-én. Összesen 750 milliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető a kibővített MFB Pontok hálózatánál hitelprogramok keretében 2020-ig a kis- és középvállalkozások és a lakosság számára.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Máthé Zoltán

A karácsonyi bevásárlási hajrában akár egy órán belül elintézhető a hiteligénylés és -folyósítás – írja a Világgazdaság.

Jól fut a személyi hitelek piaca:

a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint októberig a bankok 383,3 milliárd forintnyi személyi hitelt helyeztek ki, ami 50 százalékkal haladja meg a 2017-es év első tíz hónapjának adatait.

A lapunknak válaszoló hitelintézetek között nagy a szórás a bővülés tekintetében. Miközben az Ersténél az idei harmadik negyedévben 115 százalékkal bővült a fogyasztási kölcsönök kihelyezése, s az állomány másfélszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz képest, addig Martin Jarolim, a K&H Bank lakossági üzletágvezetője arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy

a banknál az év első kilenc hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – 17 százalékkal, 22 milliárd forintra nőtt a személyikölcsön-szerződések volumene. Az első kilenc hónapban az OTP-nél 40 százalékkal nőtt a személyi kölcsönök állománya a 2017-es bázishoz képest.

A CIB-nél már a karácsonyi időszak fogyasztási hiteleit is mutató novemberi adattal is számoltak, a 2017-es évnél 66 százalékkal magasabb személyihitel-állománnyal várták a decembert.

A K&H üzletágvezetője és az Erste szakemberei egyöntetűen azt állítják, hogy a szezonalitás kezd eltűnni a személyi kölcsönök piacáról, már nem beszélhetünk kiugró év végi csúcsokról. Ezt az Ersténél a fogyasztói tudatosság növekedésével magyarázzák, így ma már kevésbé lehet az adventi időszakot az eladósodáshoz kötni – ebben az MNB fogyasztóvédelmi kampányai is segítenek.

A felhasználási szerkezet is átalakul, a hitelt leginkább lakás-korszerűsítésre, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják.

A karácsonyi vásárlásnál nagyobb célok a felvett hitelösszegen is látszanak: a K&H-nál az átlagos összeg 1,2 millió forint, az átlagos futamidő 51 hónap volt. A CIB-nél az átlagos futamidő 53 hónapról 60 hónapra növekedett, és az átlagos hitelösszeg tekintetében kismértékű az emelkedés. Az OTP-nél inkább 2017-ben érezték az átlagos hitelösszeg növekedését, idén már csak 5 százalékos a bővülés, eközben viszont 120 bázisponttal csökkent a kölcsönök átlagkamata.

Az idén a bankok igyekeztek felgyorsítani a személyi kölcsönök elbírálását, s ezzel összefüggésben egyre több banknál elérhető az online ügyintézés is – ez akár a karácsonyi vásárlás utolsó pillanataiban is segítség lehet. Az OTP Banknál az online személyi kölcsönök aránya már 6 százalék volt 2018-ban – tájékoztatott a bank.

A CIB régebbi ügyfelei tavaly óta tudnak online igényelni személyi kölcsönt a CIB Bank mobilalkalmazásában, a teljes igénylési folyamat a folyósítással együtt akár hét perc alatt lebonyolítható. A bank tájékoztatása szerint meglévő ügyfeleik több mint ötöde igényelt ebben az időszakban mobilapplikáción keresztül személyi kölcsönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában