Gazdaság

2010.03.10. 19:04

Még mindig sok a feketemunkás

Székesfehérvár - Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a régióban tavaly huszonhárom százalékkal több munkáltatót ellenőrzött, mint egy évvel korábban, ezeknél összesen több mint négyezer illegális munkavállalót találtak.

Tremmer Tamás

Az OMMF Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége tavaly is azt a célt tartotta szem előtt, hogy munkájával elősegítse a munkavállalói alapjogok érvényesülését, a munkáltatók a munkavállalókat a törvényi előírások betartásával foglalkoztassák. A felügyelőség a súlyos jogsértések, ezen belül a fekete foglalkoztatás minél nagyobb arányú feltárására törekedett, elősegítve a vállalkozások piaci esélyegyenlőségének biztosítását, az igazságosabb közteherviselést és a társadalmi- gazdasági biztonság növelését, a munkavállalók garanciális jogainak védelmét, a legális foglalkoztatás megteremtését, nyilatkozta lapunknak Jankó Zoltán.

A regionális igazgató elmondta, ellenőrzéseik hatékonyságának növelése érdekében kiemelt figyelmet fordítottak a társhatóságokkal közösen elvégzett ellenőrzésekre. Vizsgálataikat a komplexitás jellemezte. Kiemelt feladatuk volt a fekete foglalkoztatás hatékony feltárása, a foglalkoztatók által elkövetett súlyos jogsértések visszaszorítása, az ellenőrzések visszatartó erejének növelése, a foglalkoztatás biztonságának nagyobb mértékű elősegítése. Az építőiparban, a mezőgazdaságban, az idegenforgalmi ágazatban rendszeresen tartottak ad hoc jellegű ellenőrzéseket is. A felügyelőség tavaly 782 (471 közérdekű, 311 panasz) bejelentést kapott, amelyeket ugyancsak kivizsgáltak.

Az imént ismertetett elveknek megfelelően a régióban tavaly 3403 munkáltatót ellenőriztek, amely 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban (2766). Megyénkben tavaly 845 munkáltató került a látóterükbe a 2008-as 527-tel szemben.

A régióban ellenőrzött munkáltatók közül 2280 (Veszprém megyében 525) munkáltatónál állapítottak meg szabálytalan foglalkoztatást, a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma régiós szinten 19970 volt. A feltárt illegális (fekete) foglalkoztatás az ellenőrzött munkavállalói létszám 13,55 százalékát tette ki. A régiós 4461 feketemunkásból megyénk 877-tel vette ki a részét. A vizsgált időszakban az összes ellenőrzött munkavállaló közül 946 külföldi állampolgár volt (nagyrészt románok, szlovákok, ukránok), közülük 785-öt szabálytalanul foglalkoztattak.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) történt foglalkoztatás kapcsán feltárt szabálytalanságok száma változatlanul magas, jogsértés minden ellenőrzött ágazatban előfordult.  Tvalaly az ellenőrzésbe bevont 2722 AM könyvvel foglalkoztatott munkavállaló közül 2566 foglalkoztatása során  94,3 százalékuknál   szabálytalanságot találtak.

 

Jankó Zoltán sajnálattal állapította meg, hogy a legalizáció a munka világában még várat magára, de reménykedik, a munkáltatók mielőbb magukévá teszik a jogkövető magatartást. Minden Magyarországon munkát vállaló személy jogos elvárása, hogy alkalmazása legális foglalkoztatás keretében történjék, mert csak ebben  lesz kiszámítható a jövedelme, ez kell ahhoz, hogy betegség esetén táppénzellátást kapjon, illetve bizonyos életkor betöltése után jól megérdemelt nyugdíját élvezhesse. Ezeknek a gondolatoknak a szellemében dolgoznak az idei év  során is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!