Gazdaság

2009.05.28. 02:28

Megakadályozni a környezetkárosítást - Júniusban kérhető a pénz

Budapest - Egy hónapon át, azaz június 1- 30 között ismét lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodók agrár-környezetgazdálkodási támogatást igényeljenek, aminek a célja a környezetkárosítás megakadályozása és egy szakszerű gazdálkodási gyakorlat kialakítása.

Varga Ibolya

A most induló program az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozható. Aki úgy dönt, hogy vállalja az újonnan kiírt feltételeket, annak elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül a http://www.e-kerelem.mvh.gov.hu oldalon kell a támogatási kérelmet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). 

Akiknek ez még önállóan nem megy, azoknak a falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók segítenek. Támogatási igénnyel a megadott beadási határidő után még vis maior esetén sem lehet jelentkezni. 

Az EMVA-ból finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási támogatás akkor jár, ha a földhasználók a rendeletben előírt, önként vállalt kötelezettségeket a használatukban lévő földterületeken az öt (bizonyos célprogram esetén tíz) év teljes időtartama alatt betartják. 

Az előírások teljesítése közben felmerült többletköltséget és elmaradt hasznot a támogatás ellentételezi, melyre jóváhagyás esetén a földhasználó öt éven keresztül jogosult. 

Az előzetesen jóváhagyott földterületek pontos mértékének és elhelyezkedésének azonosítására, a támogatási kérelemre hozott határozat jogerőre emelkedését követő kilencven napon belül területazonosítási kérelmet kell benyújtani, mert ez lesz a kifizetés alapja. A támogatási kérelem benyújtása előtt érdemes elolvasni a 61/2009. (V. 14.) FVM-rendeletet, aztán akinek kérdése van, felteheti a már említett portálon. 

Erre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai válaszolnak. 

Szakemberek várják a kérdéseket az akg.umvp.eu e-mail címre is. Beszerezhetők az információk a www.umvp.eu és a www.fvm.hu honlapok elérésével is. A döntéshez szükséges ismereteket tájékoztató előadásokon is elmondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!