Gazdaság

2012.01.20. 08:53

Megmenekülhetnek a devizahitelesek?

Százmilliárdokat kell hogy visszafizessenek a bankok a devizahiteleseknek és a devizahitelekkel rendelkező önkormányzatoknak, miután tavaly december 8-án a Békés Megyei Bíróság ítéletében kimondta, hogy a bankok a hitelfelvételt megelőző napon érvényes deviza eladási árfolyam helyett a vételi árfolyamon határozzák meg a törlesztőrészleteket. Visszamelnőleges hatállyal semmissé nyilvánították a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítását is - írja Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke, Kásler Árpád közleményében.

Napló Online

Minden korábbi nehézség és néhány kifogásolható pont  ellenére, egy tisztességes ítélet született, amely bizonyító értékkel bír arra nézve, hogy a bankok tévedésbe ejtették, tévedésbe tartották és ezáltal anyagi kárt okoztak a hitelfelvevőknek, vagyis a Ptk. szerinti  súlyos és szándékos jogszabálysértést követtek el - írja a Kásler Árpád közleményében.

A kezelési költségre vonatkozó szerződés kikötés tisztességtelen, mivel a kezelési költség a kölcsönügylettel kapcsolatban felmerülő adminisztrációért felszámított díj. Semmi sem indokolja, hogy svájci frank alapon legyen nyilvántartva, hiszen az árfolyam változás következtében a pénzügyi intézmény oldalán felmerülő, a technikai-személyi feltételek biztosítására fordított kiadások nem emelkednek. Ezzel szemben a hitelező bank a kezelési költség szerződéses összegét is svájci frankban tartja nyilván és az egyes törlesztőrészletek esedékessé válásakor az árfolyamváltozás figyelembe vételével számolja el. A szerződésben a III. pont első mondata rögzíti, hogy a kezelési költség is az árfolyamváltozásra figyelemmel terheli a hitel felvevőket.

Ez a szerződési feltétel tisztességtelen azért, mert a benne megállapított kezelési költség CHF-ban történő elszámolása a pénzintézet részéről haszonelemeket tartalmaz, burkolt ügyleti kamatként jelenik meg, így a fogyasztó hátrányára a másik félnek teljesen indokolatlan, egyoldalú előnyt biztosít. Ezért a bíróság ezen kikötés semmisségét is megállapította - írja a BAÉSZ közleményében.

Mindemellett semmissé nyílvánították azt a szerződést is, mely az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza eladási árfolyamon határozza meg. Ehelyett a szerződést annak megkötésére visszamenőleges hatállyal érvényessé nyilvánítja „Az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza vételi árfolyamon határozza meg.”

A Kölcsön összegét a pénzintézet a folyósítás időpontjában aktuális vételi árfolyamon szolgáltatta a hitelfelvevőknek. A vételi és eladási árfolyam közötti különbözet haszna ebben az esetben a pénzügyi intézménynél csapódik le, anélkül azonban, hogy e mögött bármilyen szolgáltatás állna.

A szervezet elnöke úgy véli, a legóvatosabb  becslések szerint is közel 500 milliárd forintot csaltak ki így az emberektől és önkormányzatoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!