Gazdaság

2015.10.11. 16:03

Megtisztult a megye legnépszerűbb turistaútja

Megyei körkép - A „Te Szedd a Kéken” akció a Magyar Természetjáró Szövetség irányításával zajlott országszerte a hétvégén. Veszprém megye is aktívan csatlakozott a mozgalomhoz.

Jákói Bernadett

A hétvégi borús idő ellenére megyei turista képviseletek, civil szervezetek vállalkoztak a megyénken áthaladó Országos Kék Túra útvonalára, idén második alkalommal megrendezett önkéntes szemétgyűjtő akcióhoz. Veszprém megyében a megyei Természetbarát Szövetség koordinálásában és aktív közreműködésével , előre kijelölt és meghatározott útvonalakra szervezett önkéntesek, iskolai csoportok tisztították az ország legnépszerűbb gyalogos túraútvonalát. A Balaton-felvidéktől a Bakonyon át a Kelet-Bakonyi térségig szorgoskodtak a természetet védő és szerető természetbarátok.

A veszprémi Bakony TE turistái a nagyvázsonyi pálos romoknál is bőségesen találtak szemetet

Úrkút – Kabhegy útvonalon a Kinizsi kilátó mellett felgyülemlett, többségében apró szemetet , csikkeket takarítottak az aktivisták, de volt olyan útszakasz, ahol a vártnál több zsákra is szükség volt az akció során. A legtöbb koordinátor a tavasz folyamán már részt vett a munkálatokban, Szentbékkálla - Tapolca-Diszel közti szakaszon Sója János túravezető , aki nemrégiben egyedül járta végig az Országos Kék Kör teljes hazai szakaszát, önkéntesként három zsákot töltött meg, ebből csak kettő Mindszentkálláig telt meg.

A Jendrassik középiskola diákjai is részt vettek a szemérgyűjtésben

Zirc és Bakonynána között a zirci turista civil szervezet képviseletében Adlovitsné Holdiger Teréz negyed magával indult el. Elmondta, hogy Zirc és Nagyesztergár között mintegy 3-4 km-en az országúton halad az Országos Kék sáv turistaút, itt az autós közlekedők által kidobált szemét jelentős mennyiségű volt. Nagyesztergár településen az Erdei Ferenc utca végén, 2 db régebbi illegális szemétlerakót számoltak fel. Az erdei turistautak mentén nem nagyon volt összeszedhető szemét. Az önkéntes szemétgyűjtők több éves tapasztalata szerint a jelentősebb szeméthalmazok a közutakat is érintő turistautak mentén, az erdei szakmunkálatoknak helyet adó munkaterületek közvetlen környezetében, valamint az erdei bútorokkal ellátott kialakított pihenőhelyek mentén halmozódnak fel. A megyei szakaszon több tucatnyi zsák szemét összegyűjtése több, mint száz önkéntes résztvevővel sikeresen lezajlott.

A veszprémi Bakony TE  Szentbekkalla-Balatoncsicsó közötti szakaszon

– Fontos , hogy felhívjuk a figyelmet a természetjárás fontosságára, értékeire, a túrázás szépségeire, de ahhoz, hogy a tájban gyönyörködhessünk, kellemes benyomásokkal térhessünk haza, az erdők, a pihenőhelyek, a turistaútvonalak megfelelő tisztaságára és védelmére is fel kell hívnunk a kirándulók figyelmét. Természetesen ösztönözni kell őket arra is, hogy a saját és a környezetük érdekében lehetőségeikhez mérten kapcsolódjanak be a technikai munkálatokba , hiszen csak így adhatjuk át az utódainknak a ránk is a nagyjainktól itt hagyott közösségi értékeket örző természeti és kulturális örökséget ! – fogalmazott Mag Éva a VMTSZ elnöke, a szemétszedő akció megyei koordinátora, aki maga is aktívan részt vett az őszi mozgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!