Gazdaság

2006.06.20. 22:00

Mélyrepülés után zuhanásban

<b>Az élelmiszerárakat alig, a törlesztõrészleteket viszont jelentõsen emeli a forint gyengülése</b>

Mórocz Zsolt

A hétfõ délutáni mélypontot az euróval szembeni 276,8 forint jelentette, de a várakozások szerint nem kizárt, hogy az államháztartás júniusi hiányáról szóló pénzügy-minisztériumi bejelentés tovább gyengíti majd a magyar valutát. Az alapkamat hatról 6,25 százalékra történõ emelésének hírére zuhanással reagáló forint árfolyama az év végére az euróval szemben 270-280 forintra is emelkedhet. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint a hétfõi döntés nem jelenti egy kamatemelési ciklus kezdetét, hanem csak egy egyedi reakciót az adó- és árintézkedésekre.
A hazai élelmiszerek árában nem várható emelkedés, mivel a forint pillanatnyi árfolyama ezekben nem érvényesül közvetlenül, mondja Polyák Sándor, a Pol-S Kft. ügyvezetõ igazgatója. - Ha tartósan gyengül vagy erõsödik a forint, az természetesen érezteti hatását, ám az év elsõ felében is csak alig érzékelhetõen változtak az élelmiszer-árak a forint ingadozása miatt - tette hozzá. Az importtermékeknél ugyanakkor vár-ható drágulás, de a CBA áruházak forgalmának jelentõs hányadát a napi fogyasztási cikkek jelentik, amelyek nyolcvan százaléka magyar árucikk.
Árnyaltabb a kép az autópiacon, amelynek szereplõi a megkötött szerzõdéseiknek megfelelõen eltérõen reagálnak a forint gyengülésére. Csongrádi Ferenc, a Fiat veszprémi márkakereskedésének vezetõje azt mondja rájuk azért hatnak negatívan a történtek, mert az áraikat éves idõszakra határozták meg, így az euróval szembeni gyengülésbõl adódó veszteség az importõrre hárul. Szinte biztosra vehetõ a devizahitelek törlesztõrészleteinek elmozdulása. Janku Ferenc, a Benefit Üzleti Tanácsadó Iroda vezetõjének tapasztalatai szerint a hitelfelvevõk nyolcvan százaléka svájci frankban, tizenöt százaléka pedig euróban adósodott el, ezért szinte minimálisnak mondható azoknak az ügyfeleknek a száma, akiket nem érint negatívan az árfolyamváltozás. -Természetesen a gazdaság stabilizálódásával várható majd visszarendezõdés, de ennek idõpontja egyelõre számos gazdasági és politikai tényezõ függvénye - vélekedik Janku Ferenc.
A történteknek ugyanakkor nemcsak vesztesei, hanem nyertesei is lehetnek. Kedvezõbb helyzetben azok a cégek, vállalkozások vannak, amelyek külföldre gyártanak, illetve bevételük jelentõs része exportból származik. Ilyen például az Ajkai Elektronikai Kft., amelynek ügyvezetõ igazgatója, Seregélyes Kálmán a bevételeik szempontjából mindenképpen pozitívnak értékeli a forint gyengülését, ám hozzáteszi azt is mivel a beszerzéseik jelentõs része szintén euróalapú, a kettõ tulajdonképpen kompenzálja egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!