Gazdaság

2015.04.03. 09:21

Mesterségem címere: CNC szakember

A szakmunkások királyainak nevezik őket. Sok éves tapasztalattal ugyanis annyit kereshetnek, mint egy cég felső vezetője. Hiányszakmákról szóló sorozatunk következő részében a CNC szakember munkáját és lehetőségeit mutatjuk be.

Prevics Éva

A CNC munka összetett, kreatív és a végtelenségig buzdít a fejlődésre- mondta Kertész Imre CNC forgácsoló. A férfi 36 éves volt, mikor elkezdte a CNC képzést, igaz előtte már szerzett forgácsoló bizonyítványt, abban a szakmában azonban biztos megélhetés híján csak rövid ideig dolgozott. Azt mondja: a CNC munka érdekes és egyfolytában gondolkodásra buzdít. Hiszen a gépet nemcsak beállítani kell tudni, hanem programot írni-olvasni egyaránt szükséges. A pontosság, precizitás a drága anyag és a balesetveszély miatt is rendkívül fontos, illetve jó állóképességre is szükség van, hiszen a gépek mellett naponta 8-10 órát kell állni. Kertész Imre nem panaszkodik. Azt mondta: hazai viszonylatban nagyon jól keres és még juttatásokkal is kiegészítik a fizetését.

Kertész Imre CNC forgácsoló.

CNC szakemberekre folyamatosan szükség van- ezt már Michael Seiferling a balatonfüredi TLC Kft. ügyvezető igazgatója mondta a Naplónak. A cég éppen ezért maga is arra törekszik, hogy minél kvalifikáltabb utánpótlást neveljen ki. A környékbeli iskolákból fogadja a fiatal szakmunkásokat és megtanítja őket a CNC eljárás fortélyaira. A cégvezető szerint nagyon fontos, hogy a jó szakembereknek olyan fizetést kell adni, amiből el tudják tartani a családjukat. Ez a fizetés pedig egy gyakorlott szakember esetében nettó kétszázötvenezer forintos összegig is terjedhet.

A vállalatok egyre inkább a CNC eljárást választják a munkafolyamatok elvégzésénél, hiszen ez a technika gyors, gazdaságos és pontos. Ezért szinte biztos, hogy ilyen szakemberekre egyre növekvő igényben lesz szükség - mondta Erős Ferenc a cég forgácsoló üzemének vezetője.  Hozzátette: a legjobb, ha valakinek van forgácsoló képesítése és arra épül rá a CNC képzés, de a munkatársai között is akad olyan, akinek nem ez az eredeti szakmája, ennek ellenére egy átképzés után megfelelő tudással és szakképesítéssel rendelkező vezetők, kollégák segítségével, sok szorgalommal és kitartással mára kiváló szakember vált belőle.

A CNC gépkezelők esetében a munkáltatók elvárása a szakmai gyakorlat, amelyhez a legtöbb esetben több éves tapasztalat szükséges. Ezért nehéz a CNC-s tanfolyam után elhelyezkedni gyakorlat nélkül- mondta Jáger László az egyik munkaerő -közvetítéssel foglalkozó cég toborzási vezetője. A jó szakembereket a foglalkoztatók anyagilag is megbecsülik, mivel egy jól kiképzett szakember kinevelése rengeteg idő, energia és pénz. Éppen ezért a munkahelyváltás az ő esetükben nagyon ritka. A szakmunkások közül jellemzően ők az egyik legjobban fizetettek. Sokan azonban külföldön keresnek munkalehetőséget, hiszen ott még a hazainál is lényegesen jobb keresetet várhatnak. Ha valaki szeretne egy jól fizető szakmát, akkor érdemes a szükséges időt és pénzt belefektetni a képzésbe és a gyakorlati időbe, hiszen egy gyakorlott szakember néhány éven belül megkeresi a gyakorlati évek során kieső jövedelemkülönbséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!