Gazdaság

2015.02.11. 11:16

Mesterségem címere: nemzetközi kamionsofőr

Most induló sorozatunkban hiányszakmákat mutatunk be, melyek valós elhelyezkedési lehetőséggel és tisztességes fizetéssel járnak. Sorozatunk első részében egy nemzetközi gépjárművezető életével ismerkedhet meg az olvasó.

Prevics Éva

Szabó Bertold egy éve kamionsofőr. A fiatalember azelőtt már sok mindent kipróbált. Szakmája szerint vegyianyag - gyártó, de dolgozott raktárban és megjárta már Írországot is, ám külföldi munkavállalása nem járt sikerrel, ezért döntött úgy, hogy hazaköltözik és újra itthon próbál szerencsét. Azt mondja, azért módosított pályát, mert szeret vezetni és hallotta, hogy kamionosként jól lehet keresni, akár többet is mint külföldön. És ez bizony így van. Igaz, általában több napos utakra, külföldre megy, és átlagban napi 8  órát vezet, mégis hetente két szabadnapja mellett több százezer forintot kap kézhez.

Fotó: Prevics Éva

A nemzetközi kamionsofőrök ugyanis mindenhol legalább nettó 300-400 ezer forint körül keresnek. A jogosítvány megszerzése azonban sokba kerül, fél millió forintra tehető. Ezért sincs elegendő munkavállaló ebben a szakmában- mondja a fiatalember főnöke, a fuvarozással foglalkozó cég operatív vezetője. Happ Olivér úgy fogalmazott: a magyar fuvarozó cégek dinamikus fejlődését meggátolja a jelenleg a szakmában tapasztalható tíz százalék körüli munkaerőhiány. Körülbelül 20 új munkahelyet tudnánk teremteni cégünknél, ha lenne kit beleültetni a kamionokba, de nincs. Emiatt el kell halasztanunk a már betervezett beruházásainkat is. Ezek a számok annak fényében érdekesek, hogy a közlekedési szakma az Ország GDP-jének hat százalékát adja. Ezért az egész szakma abban bízik, hogy kormány felismeri ezt a problémát és megoldja hosszútávon az utánpótlás képzését- teszi hozzá.

Happ Olivér szavait erősíti meg az egyik munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég toborzási vezetője is.  Jáger László azt mondta: a külföldi igények miatt és a hazai fuvarozó cégek folyamatos fejlődésének, bővülésének köszönhetően a munkaerő-piac országos szinten több mint ezer főnek tudna munkalehetőséget biztosítani a nemzetközi gépjárművezető szakmában.

A munkanélkülieknek azonban nincs pénze a tanfolyamra. Happ Olivér tapasztalata szerint pedig a munkaügyi központok által indított képzéseken résztvevők nagy része a nem megfelelő előszűrés miatt, valójában nem akar dolgozni kamionosként, csak aláírásért jön.

Szabó Bertold a szakma előnyeiről és nehézségeiről is mesél, miközben Márkó környékén kamionozunk. Azt mondja, jó, hogy mozgalmas a munka és sok külföldi országot lehet megismerni. Hiszen tévhit, hogy kizárólag az autópályákat látja az ember. A feladat nemcsak a vezetésből áll, sokszor kell rakodni és útvonalat tervezni is, valamint kisebb papírmunkákat végezni az okmányok kitöltésekor. Ez az a munka, amit úgy lehet végezni külföldön, hogy mindössze körülbelül tíz szót kell tudni az adott nyelven. Nyáron kifejezetten hangulatos, mikor a kollégákkal a parkolóban összeülve kemping -hangulat alakul ki- teszi hozzá.

Fotó: Prevics Éva

A mai modern kamionok már sokkal komfortosabbak, mint elődeik, van bennük hűtő, klíma és nem ritkán televíziót is szerelnek bele az elhivatott kollégák. A külföldi parkolókban megtalálható ingyenes internet elérésnek köszönhetően a családdal való kapcsolattartás sem jelent ma már gondot. A foglalkozásnak persze vannak hátrányai is. Néha éjszaka vagy hajnalban kell indulni és a hosszú vezetés miatt fontos a monotóniatűrés is - mondja.

Sorozatunk egyrészt fiataloknak szól, akik most választják ki életük hivatását, de nem tudnak vagy nem akarnak felsőoktatási intézményben továbbtanulni, másrészt azoknak a munka világában már tapasztalt felnőtteknek, akik valami miatt kénytelenek vagy szeretnének pályát módosítani. A bemutatott szakmák összeállításában a munkaügyi központ volt segítségünkre. Célunk az volt, hogy olyan szakmákba engedjünk bepillantást, melyek bármilyen életkorban megtanulhatók, és valóban tisztességes megélhetéssel járnak itthon vagy akár külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!