szakképzés

2017.11.08. 11:18

Szerepet szán a szakképzés átalakításában a munkaadói szövetségeknek a MGYOSZ

A munkaerőigényt és a dolgozóktól elvárható tudásszintet egyedül a munkaadói szövetségek tudják megfogalmazni – hangsúlyozta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

A szakképzés problémái közül példaként említette lemorzsolódást, a pályaelhagyók magas számát (az OKJ-s képzésbe beérkező 100 tanulóból csupán 18-an helyezkednek el), ebben a tekintetben Magyarország Európában listavezető. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a képzés, a problémák a képzésbe bekerülésnél és a képzésben résztvevők motivációival vannak – jelezte. Ezen a helyzeten a szövetség alelnöke szerint

a megfelelő pályaorientációval, pályaválasztási tanácsadással,továbbá a szakképzésbe kerülők kiválasztásánál az úgynevezett maradék-elv felszámolásával lehet javítani. Utóbbi megszüntetésére azért is szükség van, mert a 21. században a szakképzés tudást és kreativitást igényel

- fogalmazott az alelnök.

A munkaerőhiányt kezelni kell, ugyanis ez a jelenség már akadályozza az ország fejlődését – mondta. Hozzátette:

le kell lassítani vagy meg kell állítani a külföldre irányuló munkavállalási célú kivándorlást, béremelésre, azon belül a nettó bérek emelésére, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) erősödése érdekében az eddigieknél nagyobb munkaadói járulékcsökkentésre van szükség.

Gablini Gábor a további járulékcsökkentést azzal indokolta, hogy a munkaadói terhek eddigi csökkentése érdemben nem javított a vállalkozások helyzetén. A kkv szektor foglalkoztatja nagy többségben a magyar munkavállalókat, egy részük azonban a mindennapi létért küzd, ha az állam nem tud segíteni ennek a munkaadói rétegnek, akkor nem lesz érdemi elmozdulás az ország gazdasági teljesítményében – közölte a szövetség alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!