Gazdaság

2012.07.02. 14:27

Milliárdokba került a bankoknak a négyórás átutalás bevezetése

Budapest - A bankok 15-20 milliárd forintot fordítottak a fejlesztésre ahhoz, hogy július 1-jével négy órán belül teljesüljenek az elektronikusan benyújtott banki átutalások a korábbi egy nap helyett - közölte Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hétfőn Budapesten.

MTI


Az átutalások felgyorsítása alkalmából a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) rendezett sajtótájékoztatón Simor András, a jegybank elnöke emlékeztetett arra, hogy 2010-ben egy MNB-rendelettel indult a fejlesztés, amelyben a jegybank 2012. július 1-jei határidőt jelölt meg.
   
Patai Mihály hozzátette, a napközbeni átutalás egyben olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit nem kell majd elvégezni az euró bevezetésekor.
   
Legeza Péter, a Giro Zrt. elnök-vezérigazgatója a hétfői tapasztalatokról elmondta: az első négyórás periódusban több mint 400 ezer átutalásból mindössze 250, azaz négy ezrelék nem volt sikeres.
   
Az új rendszer napon belül ötszöri elszámolásra ad lehetőséget - tette hozzá Legeza Péter. A szakember szerint a vállalkozások számára például jelentős megtakarítás jelentkezik, hiszen az eddig a hónap elején, 2-án elindított bérátutalást most elég, ha 3-án utalják.
   
Ugyanakkor a bankrendszer egy év alatt az MNB becslései szerint 5 milliárd forintot veszít az átutalások gyorsításával, ez az összeg az új rendszer beállásával évi 3 milliárdra fog csökkenni - jelezte a Giro Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!