Gazdaság

2006.07.21. 02:27

Mindig is idejében tejelnek

Veszprém (vi) - Az ország tejtermelői által tejértékesítésre létrehozott legnagyobb termelői csoport a magyarországi tejtermelés mintegy harmadát összefogó - éves szinten 350-360 millió liter tejet értékesítő - Alföldi Tejértékesítő és Beszerző (ATÉB) Kft.

Mórocz Zsolt

A társaság árbevétele alapján az öt hazai működő tejértékesítő termelői csoport közül a legnagyobb. A többi együttvéve sincs negyedakkora, mint a 162 taggal és a tagok tulajdonában lévő 382 millió liter tejkvótával rendelkező ATÉB. Az utóbbi három évben a tej felvásárlási ára nemigen fedezi még a termelési költséget sem. Az Európai Unióhoz való csatlakozás óta a kvótaalapú támogatás 4,6 forint, a termelők azonban jövő évtől hét-nyolc forintra számítanak kilogrammonként. A kft. termelői egységes árat kapnak a termelői csoport által értékesített tejért. A termelői csoportba tömörült tejtermelőknek bő másfél évtizeddel a rendszerváltozás után sikerült megvalósítaniuk azt, amire az élelmiszer-ipari privatizáció kezdete óta vártak. Állami támogatással tulajdonhoz jutottak egy tejfeldolgozóban, 1,8 milliárd forintért megszerezték a Parmalat tejüzemét és érvényes szerződéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!