Gazdaság

2012.11.15. 06:24

Mitől függ a szemétdíj?

Balatonfűzfő - Többet fizet a szemét elszállításáért, ha van szerződése a szolgáltatóval, mint ha nincs. Másnak az a baja, akkor is fizetnie kell, ha nem teszi ki a kukát, pedig akkor nem veszi igénybe a szolgáltatást.

Varga Domokos Péter

A hulladékszolgáltatás körüli problémákról egyre többször vagyunk kénytelenek írni. Legutóbb két fűzfői polgár kereste meg szerkesztőségünket, de a cikk elkészülte után visszavonták nyilatkozatukat. Ettől még az általuk felvetett probléma él, de összetettsége miatt ezúttal csak az egyik részének jártunk utána.
Egyik panaszosunk azt nehezményezi, hogy nem termel annyi szemetet, amennyinek az elszállításáért fizet. Sőt, nemcsak kevés hulladékot termel, még tudatos környezetvédő is. Amit lehet, azt szelektíven gyűjt, a kamrájában külön tárolja a pet-palackot, a mű- anyag zacskókat, az újságpapírt, a kartont, majd ezeket elszállítja a szelektív gyűjtőkbe.

A növényi  eredetű  szerves hulladékot komposztálja, majd a kertjében felhasználja. A gyűjtőedényt ezért nem is teszi ki mindig, csak akkor, ha tele van. Erre pedig általában csak nagyon ritkán kerül sor, havonta, másfél havonta egyszer. A kiszámlázott díjból mindig csak annyit fizet ki, amennyi arányosan lefedi a neki nyújtott szolgáltatást. Mindezt közölte is a hulladékszolgáltató céggel, a polgárdi székhelyű Vertikál Zrt.-vel. Sok értelme nem volt, a cég nem hajlandó elismerni, hogy jogos a kérése, továbbra is küldik a számlákat és a felszólításokat.
 
A hulladékszállítás kötelező közszolgáltatás, az önkormányzatok mindenütt helyi rendeletben szabályozzák. Így történt ez Balatonfűzfőn is, a rendeletben pontosan meghatározták a paramétereket - válaszolt szerkesztőségünk kérdésére Bakonyiné Lencsés Ildikó, a Vertikál Zrt. kommunális üzemvezetője. A rendeletben szerepel az edényzetekhez kötődő díjtétel és a szállítási időpontok meghatározása is. Áprilistól szeptemberig hetente kétszer kell üríteni, a többi időszakban egyszer.
 
A nem fizetőknek fizetési felszólítást küldenek ki, majd 30 nap után átadják a fűzfői jegyzőnek, mivel a hulladékszállítás díja adók módjára behajtható. Ennek azonban nagyon rossz a hatékonysága, egyrészt mert csak a tízezer forint feletti rész hajtható be adóként, másrészt rendkívül hosszadalmas, az évekkel ezelőtti követeléseknek csak nagyon kis része jött be  mutatta fel az érem másik oldalát a Vertikál Zrt. kommunális üzemvezetője.

Van a megyében példa arra is, hogy a számlázás az ürítések számától függ, például Dudaron.  Szafner Józseftől, a település jegyzőjétől megtudtuk, hat község (Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek, Dudar, Szápár és Csetény) a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz csatlakozott. A teljesítésért a lakosság fizet egyrészt alapdíjat, lakóingatlanonként nettó 704 forintot havonta. Emellett a ténylegesen megtörtént ürítések után kell csak fizetni. Barna edényben gyűjtik a biohulladékot, ennek nettó 400 forintürítés a tarifája, a nem szerves hulladékot feketében, ennek 460 forint. A 120 literes, csipekkel ellátott gyűjtőedényeket a szolgáltatótól vásárolhatták meg, így elektronikus úton követhető, hányszor szállítottak el hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!