Gazdaság

2016.04.13. 17:20

Nem biztos, hogy mindenki kinyit azok közül, akik régen nyitva voltak

Az Országgyűlés kedden megszavazta a boltok kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény visszavonását, szabad a pálya a kereskedelem és a vásárlók számára.

Napló-információ

Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától azt kérdeztük, számítottak-e erre, és fel tudnak-e készülni a nyitásra az áruházak?

- Váratlanul érte a kereskedelmet ez a döntés. A vasárnapi nyitáshoz munkaerőt kell biztosítani, beszállítókkal kell tárgyalni, és ez nem egyszerű, de nyilván megoldják a kereskedelmi cégek. Ennek a hétnek a végén még nem biztos, hogy kinyitnak. Egyrészt ennek megvan a törvényi forgatókönyve, csak akkor lehet nyitni, ha a jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben. Másrészt a vasárnapi nyitáshoz több dolgozó kell, és egyik napról a másikra nehéz munkaerőt szerezni. Szerintem fokozatosan fognak nyitni az áruházak vasárnaponként, de nyilván verseny lesz köztük ebben is. A vásárlóknak azzal is szembe kell nézni, nem biztos, hogy mindenki kinyit azok közül, akik régen nyitva voltak, és az sem biztos, hogy ugyanolyan hosszan lesznek nyitva, mint egy évvel ezelőtt, elsősorban a munkaerőhiány miatt. Mindemellett a cégek igyekeznek igazodni a vásárlóik igényeihez - mondta az OKSZ főtitkára.

Arra a kérdésre, hogy bővül-e tovább a kiskereskedelmi forgalom, Vámos György azt válaszolta, a hosszabb nyitva tartás forgalomnövelő hatású, de nem lehet előre megmondani, hogy mennyivel.

A turisztikailag frekventált területeken, így a Balatonnál is sok vitát váltott ki a tavalyi intézkedés, amikortól a nagyobb üzletek nem nyithattak ki, s a kisebbek közül is csak azok, ahol a családtagok dolgoztak. A Balatoni Szövetség többször kezdeményezte a szabályozás módosítását.

- Először a nyári szezonra kértünk felmentést a zárva tartás alól, illetve azt, hogy a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottak is dolgozhassanak. Az ősszel ismét megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Akkor azt kértük, hogy ne az adventi négy és egy szabadon választott vasárnapi nyitva tartás legyen meghatározva, hanem összesen nyolc vasárnap nyithassanak ki az üzletek. Úgy láttuk, hogy elegendő, ha csak nyári szezonban kapunk lehetőséget, hogy a térségben a boltok nyitva legyenek. A Balatoni Szövetség sosem fogalmazta meg, hogy vonják vissza a törvényt, csak módosítást kezdeményeztünk, így kicsit felemás érzésekkel fogadtuk ezt a döntést. Vannak azért olyan vállalkozások, vendéglátóegységek, amelyek tavasszal és ősszel - talán a boltzárnak köszönhetően - nagyobb forgalmat produkáltak, tehát lehet, hogy a térségben még pozitív hatása is volt a vasárnapi boltzárnak - fogalmazta meg véleményét érdeklődésünkre Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!