Gazdaság

2015.03.24. 12:42

Most megveheti a vörösiszap tározókat

A második negyedévben meghirdetik értékesítésre a vörösiszap tározókat is. A Mal-vagyonból ezen felül az ajkai ingatlanegyüttes eladása van még soron.

Tremmer Tamás

A felszámolási eljárás alatt álló Magyar Alumínium (Mal) meglévő üzemeinek jó részét már eladták, a még meglévő vagyonelemek értékesítése folyamatban van. A második negyedévben hirdetik meg a cég vörösiszap-tározóit, tájékoztatta lapunkat Szegőné Kemerle Judit.

Mit lehet ezekkel kezdeni? – kérdeztük a felszámolóbiztost. A kazetták tele vannak ásványi anyaggal, szinte az egész periódusod rendszer megtalálható bennük, válaszolta. Azt azonban nem kívánta megítélni, várható-e vevő.

Ahogy lapunkban már beszámoltunk róla, az ajkai üzemre kiírt pályázatot tavaly az IC Profil Kft. nyerte meg. Élt is a vásárlási jogával. A leállított Alufém-egységekre a továbbműködtetést ígérő győri Lendinvestet hirdették meg. Mivel az adásvételi szerződés határidejéig (2014. november 30.) nem született meg a környezeti állapotvizsgálat, ezért a vevő visszalépett. Ezt a dokumentumot idén januárban kapta kézhez a felszámoló.

A Mal-vagyonból még értékesítésre vár az ajkai ingatlanegyüttes. Az ingatlanokat, illetve az Ajka belterületén található – a katasztrófában nem érintett – tározókat egyszer már meghirdették, de akkor nem akadt vevő.

Szegőné Kemerle Judit jelezte azt is, hogy a felszámolási eljárás alatt folyamatosak a környezetvédelmi feladataik, ilyen például a kiporzás megelőzése, a csurgalékvíz kezelése. Ez utóbbival kapcsolatban éppen a felszámolási eljárás alatt tértek át a széndioxidos kezelésre, amely környezetbarátabb technológia, mint amit korábban alkalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!