figyelni kell a légcserére

2018.06.20. 10:00

Nagy az igény a korszerű ablakokra

A lakásfelújítások, -korszerűsítések egyik fő célja az energia-megtakarítás, amiben nagy szerepe van a modern nyílászáróknak.

Polgár Tibor

Nem véletlenül kérik a legtöbben műanyag, fehér színű nyílászárók beépítését az ingatlanukba: ár-érték arányban egyértelműen ez a legjobb választás Fotó: Polgár Tibor/Napló

A tapasztalatok szerint sokaknak fontos a régi ablakaik, ajtóik kicseréltetése, ennek pedig nyáron van a dömpingje.

Nem véletlenül kérik a legtöbben műanyag, fehér színű nyílászárók beépítését az ingatlanukba: ár-érték arányban egyértelműen ez a legjobb választás
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A nyílászárópiacon folyamatosan munkában vannak a szakemberek, a nyári hónapokban akár 6-8 hetes várólisták is kialakulhatnak az ezzel foglalkozó cégeknél. Leállás, szünet azokban a téli időszakokban fordul elő, amikor kemény fagyok, mínuszok nehezítik a mindennapokat – tudtuk meg a pápai Borsits Györgytől, aki több mint tíz éve foglalkozik nyílászárók értékesítésével, beépítésével. Mint mondta, a náluk kopogtató ügyfelek leginkább régebbi családi házak ablakainak, ajtóinak korszerűbbre cserélését kérik, a legnépszerűbb egyértelműen a műanyag, fehér színű nyílászáró. Egyébként Borsits György is ezt javasolja, mivel ár-érték arányban ez a legjobb választás, nem mellékesen pedig gondozásmentes. Hozzátette, az utóbbi időkben a napsütés olyan magas UV-sugárzást tartalmaz, hogy a forróság hamarabb nyomot hagyhat a fa nyílászárókon, azok felületén 8-10 év múlva elváltozások jelenhetnek meg. Ez nem végzetes probléma, de utógondozást igényel. Emellett sokak számára az sem lehet mindegy, hogy a minőségi faablak egy jó árfekvésű műanyaghoz képest akár duplájába is kerülhet. Ugyanakkor kétségtelen, hogy bizonyos stílusú házakhoz, lakásokhoz, bútorzatokhoz a fa nyílászárók illenek.

– Tévhit, hogy a faablakkal ellátott épületeknél szellőzik a lakás. Az újfajta fa nyílászárónak ugyanolyan, szinte hermetikus légzárása és hőszigetelő-képessége van, mint a műanyagnak. Ezek esetében nincs légmozgás, ezért is kiemelten fontos a megfelelő szellőzőrendszer kiépítése. Az egészséges élettér érdekében mindenképpen biztosítani kell a légcserét, a friss levegő pótlását – hangsúlyozta a pápai szakember.

Kóta Imre és Bachstetter Mihály kőműves szereli be az új, korszerű nyílászárót a veszprémi Padányi iskolában Fotó: Penovác Károly/Napló

Magyarországon az ingatlanok többsége réginek mondható, energetikai szempontból korszerűtlen, sok a rosszul záródó ablak, ajtó, ahol elszökik a hő nagy része. Teljes nyílászárócserével mintegy 20-30 százalékkal is mérsékelhető a fűtésszámla, így nem véletlen, hogy egyre többen fognak bele az efféle lakáskorszerűsítésbe. Nehezíti a többhetes várólisták rövidítését, hogy kevés a szakember ezen a területen (is), miközben az ügyfelek felől érkező igény egyre több. Teljes családi házak várnak nyílászárócserére, ezért annak még többet kell várnia, aki kisebb munkát szeretne elvégeztetni – mutatott rá Borsits György. A nyár után ősszel újabb ablakcseredömping kezdődik, ami egészen karácsonyig tart. Kérdésünkre, a szakember elárulta, a cégüknél a munkatársak úgy oldják meg a nyaralást, hogy egyszerre csak egy-egy ember megy pihenni, akit addig a többiek helyettesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!