Gazdaság

2011.04.22. 08:23

Nagy kártevők a most rajzó cserebogarak

Csopak - Megkezdődött a cserebogár hatodik törzsének a rajzása, ajánlott védekezni ellenük. Nagy Krisztina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága növényvédelmi zoológusa szerint jelentős rágási kártételre számíthatunk különösen Veszprém, Felsőörs és Csopak környékén.

Varga Ibolya

A kár gyümölcsfákat, díszfákat, erdőszegélyeket egyaránt érinthet. A kifejlett bogár főként a lombozatot, a friss hajtásokat rágja, de a virágokat, sőt egyes növényeknél a termést is károsíthatja. A cserebogarak kora reggel és az esti órákban dermedten csüngenek a fákon. Ekkor alig repülnek, könnyen lerázhatók a fákról és összegyűjthetők. Napközben aktívak, repülnek és karéjozó rágással táplálkoznak. A rajzás kezdetétől, rövid táplálkozás után kezdődik a párosodás, majd a tojások lerakása a talaj felső 10-15 centiméter mélységű rétegében. A tojásokból kikelő lárva a kifejlett bogár mellett a másik veszélyes kártevő alak.

 



Eleinte csak humusszal táplálkozik, majd a növények gyökérzetét rágva nagy károkat okozhat. A tojásból három év alatt fejlődik ki a bogár, így a lárva három nyáron keresztül károsít a talajban. A májusi cserebogár ötödik és hetedik törzse jelenleg lárva alakban károsít a talajban, főként gyümölcsösökben. Előszeretettel gyűlnek össze a komposztálókban, szerves anyagban gazdag talajokban. Talajfertőtlenítő szerekkel védekezhetünk ellenük. A kifejlett bogár elleni védekezés hűvös időben nehéz, mert a rajzás elhúzódik. A cserebogár ellen dimetoát, diflubenzuron vagy acetamiprid hatóanyagú növényvédő szerekkel védekezhetünk. Az első hatóanyag a méhekre veszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!