Gazdaság

2017.01.22. 18:10

Nagy költséget róna a mopedtulajdonosra

Veszprém - Szigorítanák a zöld rendszám megszerezésének szabályait, és a mopedek is rendszámot kapnának.

Piltman-Horváth Barbara

A segédmotor-kerékpárokat nemcsak azért szeretik, mert keveset fogyasztanak, viszonylag olcsóak és sokáig lehet őket nyüstölni, de az adminisztráció is jóval kevesebb, mint bármely más gépjárműnél. Nem kell műszaki vizsgára vinni kétévente, nincs eredetiségvizsgálat, nincs rendszám, és rengeteg papírmunkát megspórolnak vele, így a viszonylag olcsón megszerzett jogosítvány és jármű mellett könnyedén közlekedhetnek a városban, vagy akár két település között is a mopedesek, gyorsan intézhetik a bevásárlást. Legalábbis eddig így volt. A Világgazdaság ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt írja, hogy hamarosan vége a jó világnak. A fejlesztési tárca közlekedésbiztonsági okokból indokoltnak tartja a segédmotoros kerékpárok rendszámosítását. A bevezetés azonban nagy költségeket róna a tulajdonosokra, és jogszabályi változtatások is szükségesek lennének a rendszámigényléshez.

A minisztérium ezenkívül szigorítaná az autók zöld rendszámainak a kiadását, várhatóan szűkül majd az igénylők köre. A változást a technológiai fejlődéssel magyarázzák. Azon járműveknek, melyek már rendelkeztek vele, az új szabálynak is meg kell majd felelniük a műszaki vizsgán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!