Gazdaság

2017.08.13. 15:12

Nagyra nőttek, édesek és lédúsak - Harminc éve termesztik a dinnyét Kovács Kristófék

VESZPRÉM , FELSŐÖRS - Dinnyét a termelőtől- hirdeti egy felirat Veszprémben, az egyik dinnyés standnál. Szóba elegyedve a pult mögött álló fiatalemberrel kiderül, hogy valóban az ő családjuk termeszti a dinnyét, édesapja közel 30 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, átlagosan 5 – 6 hektáron, a Tolna megyei Kajdacson.

Sági Ági

- Vannak fóliák, és van szabadföldi rész is, az időjárástól függően öntözzük is. Mi a csíkos és a zöld dinnyéből is több fajtát termesztünk, a fekete héjú a hagyományos, de csíkos héjú gyakran édesebb. Ha jó dinnyét akar valaki vásárolni, akkor érdemes termelőtől venni, figyelni arra, hogy a szára ne legyen nagyon leszáradva, akkor biztos nem régi a dinnye, és ha a kopogtatásnál mély a hangja akkor valószínűleg már nem is éretlen- mondta el lapunknak Kovács Kristóf.

Idén jó volt a dinnyeszezon, sok napsütés és elég eső is volt, így a dinnyék nagyra nőttek, édesek és lédúsak lettek. Így szezon végén a nagyon hosszúkás, csíkos dinnyét érdemes keresni, mert az egy késői fajta, arra nemesítve, hogy még augusztus végén is legyen friss, édes dinnye.

Egyre több a fajta, és egyre későbbre tolódik a szezon vége, és lassan a fogyasztók is megtanulják, hogy ilyenkor melyiket érdemes venni.

- Szerencsére idén az átlagosnál jobb árat is lehetett kérni, mert sikerült rábírni az áruházláncokat, hogy ne adják túl olcsón a dinnyét, így a stabil 100 forint feletti árat tartani tudtuk, ami az előző években gyakran nem jött össze- tette hozzá. A dinnye fogyasztása hőmérsékletfüggő. Ha az idő 40 fok környékére melegszik, akkor akár másfélszer annyi dinnye is elfogy, mint egy átlagos napon, ha viszont hűvös az idő, a vásárlókedv is csökken.

- Az emberek folyadékpótlásként veszik a dinnyét, hidegebb időben nem viszik. Biztos lehetne ebből is olyan késői fajtákat termeszteni, mint sárgadinnyéből, de nem hiszem, hogy nagy lenne rá a kereslet – ezt már Nagy Szilárd Csaba egy felsőörsi bolt üzletvezetője meséli. Náluk a kis boltban bizalmi termék a dinnye, már, több mint 20 éve ugyanattól a Tolna megyei termelőtől veszik, és ez idő alatt egyetlen minőségi kifogásuk sem volt. - Szeptemberig nyugodtan lehet vinni. Azt mindenki tudja, hogy a népi hagyomány szerint Lőrinc napig lehet dinnyét venni, mert”Lőrinc a dinnyébe pisil”- azaz Lőrinc nap után ízetlen a dinnye, de Lőrinc napból három is van a naptárban. A népi bölcsesség a szeptember 5-i dátumra vonatkozik- tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!