Hitelminősítés

2018.03.04. 17:47

A napokban vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én, vagyis pénteken, ezután augusztus 31-én kerül sorra.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hatszor vizsgálja a magyar államadós-besorolásokat, a kialakult gyakorlatnak megfelelően – más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan – mindig pénteki napokon. A cégek rendszerint a felülvizsgálat napjának éjjelén, Londonban jelentik be döntésüket.

A sort a Standard & Poor's kezdte február 16-án. A cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzaton a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást is. A Standard & Poor's 2018-ra szintén két vizsgálati időpontot jelölt ki: a februári értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Moody's Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor's „BBB mínusz”, a Moody's ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában