Gazdaság

2011.11.16. 16:54

Nátrán: tartható a hiánycél

Bár az Európai Bizottság 0,5 százalékos GDP növekedést jelzett a múlt csütörtökön Magyarországnak, a beépített tartalékok révén a kormány a 2012-re várt 1,5 százalékos gazdasági növekedésnél kisebb GDP-bővülés mellett is tartani tudja a 2,5 százalékos hiánycélt - jelentette ki Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügy politikáért felelős helyettes államtitkára.

MTI

Szeptember végén, a költségvetési tervezet alapjául szolgáló 2012. évi, 1,5 százalékos növekedési prognózis -, amely az akkor rendelkezésre álló információkra épült - kora ősszel még konzervatívnak volt minősíthető, ám az esetleges negatív kockázatokra már akkor felkészültünk - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Arra a felvetésre, ha a növekedés elmarad a 1,5 százaléktól, és a Brüsszel által prognosztizált 0,5 százalékra csökken, akkor vajon tartható-e a jövő évi GDP arányosan 3 százalék alatti államháztartási hiány, Nátrán Roland igennel felelt.

Véleménye szerint a kormány felkészült azokra az esetlegesen bekövetkező külső sokkokra, amelyek az eurózóna válságából következnek, és amelyek miatt a növekedés húzóerejének számító exportpiacok is szűkülnek.

A kockázatok kezelése végett a kormány a GDP egy százalékának megfelelő, 300 milliárd forintos tartalékot épített be a 2012-es költségvetési törvényjavaslatba, amely a vártnál kisebb növekedés esetén is biztosítja a 3 százalék alatti hiánycél teljesítését - közölte a helyettes államtitkár.

"Elvégeztük a költségvetés érzékenységi vizsgálatát, amely azt az eredményt mutatta, hogy a magyar gazdaságot érintő erőteljes külső sokk után is teljesíthető a 2,5 százalékos hiánycél" - fogalmazott Nátrán Roland. A helyettes államtitkár jelezte, hogy legkésőbb a Brüsszelnek decemberben elküldendő következő konvergencia programban lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy hivatalosan is módosítsa a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist, de a 3 százalék alatti államháztartási hiány akkor is tartható a beépített tartalékok révén.

Az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó múlt csütörtöki prognózisában jelezte a 2012-es 0,5 százalékos GDP-növekedési várakozását. Kevesebb figyelmet keltett ugyanakkor az a jó hír, az előrejelzésnek az a fontos megállapítása, hogy ebben az évben többlet, jövőre pedig 3 százalék alatti hiány várható az államháztartásban - magyarázta Nátrán Roland. Ez azért jó hír számunkra, mert a bizottság prognózisa és értékelése éppen azt szolgálta, hogy előkészítse a döntést, vajon a túlzott deficiteljárást fenntartja, esetleg szankciókkal egészíti ki, vagy megszünteti Magyarországgal szemben - tette hozzá.

A helyettes államtitkár úgy látja, hogy ez a bizottsági prognózis fordulatot hozhat a túlzott deficiteljárással kapcsolatban. Eddig az Európai Unió Tanácsa a túlzott deficiteljárás kiterjesztését, az azzal együtt járó szankciókat -  például a kohéziós alapból származó források folyósításának felfüggesztését tartotta napirenden -, ha a várható hiány nem csökken 3 százalék alá.

A most megjelent prognózis után arról folyik a vita a bizottság és Magyarország között, hogy megszüntethető-e a túlzott deficiteljárás Magyarországgal szemben és ha igen, akkor mikor - vázolta a helyzetet Nátrán Roland.

Olli Rehn pénzügyi biztos  múlt csütörtökön Brüsszelben megemlítette: egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a bizottság javasolja a Magyarországgal szemben még 2004-ben indított túlzott deficit-eljárás megszüntetését (jelenleg az EU-tagországok nagy része ellen folyik ilyen eljárás). A biztos úgy fogalmazott, az idei többlet és a jövőre várható 3 százalék alatti deficit ellenére a bizottság nem látja egyértelműnek az alacsony hiány fenntarthatóságát hosszabb távon.

Erre reagálva Nátrán Roland kifejtette: a bizottság a 2013. évi prognózisban jelez 3 százalék feletti hiányt, "egy olyan prognózisban, amelynek részleteit nem ismerjük, de amit tudunk róla, az módszertanilag megkérdőjelezhető".

Ráadásul az uniós szabályok alapján 2012 tavaszán meg kellene szüntetni a túlzott deficiteljárást Magyarországgal szemben, a szabály ugyanis kimondja, ha egy költségvetési év az Eurostat igazolása szerint is 3 százalék alatti hiánnyal zárul, s ez a magyarországi idei többlet után 2012 tavaszán megtörténik, majd a hiány a bizottság prognózisa szerint a következő évben, azaz 2012-ben  sem haladja meg a 3 százalékot, és ez tartós, fenntartható intézkedések eredménye, akkor a túlzott deficiteljárást meg kell szüntetni - érvelt a helyettes államtitkár.

Ugyanakkor Nátrán Roland elismerte, hogy a bizottsággal még el kell fogadtatni a Széll Kálmán Terv 2013-ra betervezett intézkedéseit, amelyek biztosítják, hogy a hiány 2013-ban is 3 százalék alatt maradjon. Erről a bizottsággal folyamatos szakértői tárgyalások folynak.

A helyettes államtitkár a jegybank keddi, szóbeli intervenciójával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kívánja értékelni vagy kommentálni a monetáris politikai intézkedéseket, de egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság fundamentumai nem igazolják az esetleges kamatemelési várakozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!