Gazdaság

2012.03.12. 12:15

Negatívan értékeli a Moody's a tárgyalások késése

Magyarország szempontjából negatív hatásúnak nevezte az IMF/EU-tárgyalások késedelmét hétfői értékelésében a Moody's Investors Service.

MTI

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának illetékes londoni alelnöke és térségi elemzője, Alpona Banerji a cég által befektetők számára összeállított heti globális áttekintésben úgy fogalmazott, hogy a "Magyarország és az Európai Bizottság közötti elhúzódó, immár harmadik hónapja tartó patthelyzet" késlelteti a tárgyalások megkezdését "az igencsak szükséges" IMF/EU-támogatási csomagról, és ez adósmegítélési szempontból "negatív".

A Moody's vezető londoni szakelemzője szerint jóllehet az Európai Bizottság "nem jelezte kifejezetten", hogy a jövőbeni pénzügyi támogatás függ-e a felmerült vitás kérdések "némelyikének vagy mindegyikének" megoldásától, az e kérdésekben fennálló, "folytatódó nézeteltérések" Magyarország és az EU között azonban mégis az IMF és az EU pénzügyi támogatási csomagjáról szóló tárgyalások késedelmét okozzák.

A Moody's a hétfői helyzetértékelésben közölte: becslése szerint Magyarország bruttó idei hiteligénye a hazai össztermék (GDP) 16 százaléka lesz, "ami a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában", és támogatási program hiányában a külső hitelfinanszírozás "kihívást jelenthet".

Rövid időn belül ez a második hasonló állásfoglalás a Moody's részéről. A cég - amely befektetési szint alatti, "Ba1"-es osztályzattal és leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással tartja nyilván a magyar államadósságot - február végén az uniós kohéziós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezését minősítette ugyancsak negatívnak Magyarország mint szuverén adós szempontjából.

A londoni elemzői közösségben most már általános az a vélekedés, hogy nyár előtt nem várható egyezség Magyarország és az IMF, illetve az EU között az új hitelprogramról.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja - amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a nagy londoni házak körében - befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra-júniusra tolódik ki.

A Morgan Stanley elemzői közölték: ez az előrejelzésük arra a feltételezésükre épül, hogy az összes felmerült vitás kérdést rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt.

A ház citybeli közgazdászai ugyanerről szóló előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még "75 százalék körüli" esélyt adtak arra, hogy az IMF/EU-megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek minap összeállított áttekintésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig.

A Barclays Capital elemzőstábja ennek alapján jelenleg azzal számol, hogy "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy "Magyarország halad ugyan az előfeltételekről szóló tárgyalásokkal, de lassan".

A cég londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy ez az előkészítő szakasz még egy további hónapot vehet igénybe, és a programról szóló hivatalos tárgyalások ezután kezdődhetnek.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni stábja szerint a felmerült nézeteltérések egyike sem megoldhatatlan, ugyanakkor a vitás kérdések egyike sem tűnik gyorsan megoldhatónak.

Mindezek alapján a ház londoni felzárkózó piaci elemzői úgy értékelték, az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!