Gazdaság

2011.12.30. 06:50

Nehéz évet zárnak a cégek

Budapest - Nehéz évet zárnak a magyar vállalkozások 2011-ben, és nem lesz jobb a helyzetük 2012-ben sem - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a távirati irodának.

MTI

Parragh László szerint a piaci feltételek napról napra romlanak, az Európai Unió és az eurózóna a túlélésért küzd. A versenyszféra növekedési lehetőségét pedig több tényező is behatárolja. Nőnek az adó- és járulékterhek, az elvárt béremelés miatt csökken a nyereség. A versenyszektor jövedelmi pozícióját becslések szerint a 2012. évi adóváltozások 260 milliárd forinttal rontják. Emellett az elvárt béremelés a versenyszektor teljes bérköltségét mintegy 290 milliárd forinttal, négy százalékkal emeli meg, aminek várhatóan a felét kompenzálják.

Keresletnövekedésre érdemben nem lehet számítani. A foglalkoztatás várható enyhe növekedése a részmunkaidős foglalkoztatásnak lesz köszönhető. A vállalati szféra hitelállománya 2008 ősze óta csökken. Vállalati visszajelzések szerint továbbra is lassú az uniós források pályáztatása, kifizetése. Óriási erőfeszítéseket tesz
- kevés sikerrel - az ország a leszakadó kistérségek felzárkóztatásáért, a foglalkoztatási ráta javításáért, alacsony a hazai termelés mértéke, közismertek az iparszerkezeti feszültségek  mutatott rá a kamara vezetője. Hozzátette: a monopolhelyzetek, extrajövedelmek felszámolására, korlátozására, megcsapolására az adórendszer keretei között 2010-ben és 2011-ben is születtek intézkedések. A törekvések rövid távon sikeresek, de súlyos konfliktusokat generálnak. A pénzvilág, a nagy ipari lobbik felháborodtak, elégtételt akarnak. Ez a helyzet káros Magyarország számára - jelentette ki a Parragh László, aki szerint 2012 különösen nehéz feladványa lesz a monopóliumok korlátozása.



Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy 2011-ben a magyar parlament számtalan olyan jogszabályt fogadott el, amelyek érdemben alakítják át a gazdaság körüli struktúrákat. A versenyképességet lényegileg meghatározó területeken következtek és következnek be változások, mint a köz- és felsőoktatás, a szakképzés, az egészségügy, a közigazgatás, a nyugdíjrendszer, a rokkant- és előnyugdíjrendszer, a segélyezés és közfoglalkoztatás, az igazságszolgáltatás, az érdekegyeztetés, az adórendszer. A jelentős átalakítások érdeksérelmeket fognak okozni. A magyar gazdaság és a magyar társadalom elemi érdeke, hogy a struktúraátalakításokat végigvigye - hangsúlyozta az MKIK elnöke. A magyar gazdaság szereplői, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagjai is bíztatják a kormányt a változtatások következetes végig vitelére. A vállalkozók áldozatot vállalnak a növekedő adók megfizetésével. Ennek akkor van értelme, ha az átalakítások sikeresek, tartósak.

Az Európai Unió recessziójának veszélyei kihívás elé állítják a magyar külgazdaság-politikát. Az export 85 százaléka megy az Európai Unióba, így az unió gazdaságának lassulása, esetleges recessziója szükségszerűen magával ránt bennünket, ezért elengedhetetlen aktivitásunk erősítése más, növekedési dinamikájukat őrző piacokon - emelte ki Parragh László. A magyar kamarai rendszer és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kész aktív szerepet vállalni a 2012-es kihívások kezelésében. A Széchenyi Kártya a magyar kkv-k finanszírozásának továbbra is a legsikeresebb és a legtöbb vállalkozás számára elérhető terméke marad - mondta Parragh László.

 

Januártól kötelező kamarai regisztráció

Az MKIK szorgalmazta a kötelező kamarai regisztráció bevezetését, ami 2012. január 1-jétől bekövetkezik. Hogy ez a vállalkozásoknak ne jelentsen pénzügyi terhet, a regisztráció éves díja vállalkozásonként ötezer forint, ami a regisztrálás és több szolgáltatás, köztük pályázatfigyelés, tanácsadás, vitarendezés közvetlen költségét fedezi. Remények szerint a kötelező regisztrálás eredményeként 2012 második felére összeáll egy, a magyar gazdaság valamennyi szereplőjét tartalmazó adatbázis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!