Gazdaság

2015.02.17. 13:55

Nem lesz kiemelkedő a tavalyi évjárat

Balatonkenese - A tavalyi szélsőséges időjárás szőlőtermesztésre gyakorolt hatását is elemezték szakemberek a Kelet-Balatoni Borrend kistermelőknek szervezett minapi szőlészeti-borászati konferenciáján.

Marton Attila

Győrfi Károly, a borrend elnök-nagymestere lapunknak elmondta, a kezdeményezésből a jövőben szeretnének hagyományt teremteni. A nagymester köszöntőjében a magyarországi borrendek szerepéről és a Kelet-Balatoni Borrend tevékenységéről beszélt.

Horváth Csaba hegybíró a tavalyi évről elmondta, a csapadékos időjárás megnehezítette a szőlő kezelését, a víz gyakran meg sem száradt a leveleken, amelyek emiatt szinte dunsztban voltak. A rothadás is főleg emiatt történt. A csapadék nagyobb része ráadásul a legrosszabbkor, a szüret előtt, augusztus végén és szeptember elején hullott le, ez tovább nehezítette a gazdák dolgát. A hegybíró kiemelte, a fehér fajták közül a zengő, a zenit és az olaszrizling a zászlós fajták a Balaton keleti medencéjében, a kékszőlők között pedig a kékfrankos és a merlot a legnépszerűbb a tájegységen.

Árkovics József  szőlész, borász szerint nehéz feladat lesz idén a borbírálóké, mert nem kiemelkedő az évjárat a térségben: vagy azért, mert kénytelenek voltak korán leszedni a szőlőt a gazdák, vagy a gyors rothadás miatt túl későn szüreteltek. Felmerült az is, a kora tavaszi versenyeket el kellene halasztani egy-két hónappal, mert a borok lassabban erjedtek, és jellemzően máig nem tisztultak le teljesen. Az előadók arról is beszéltek, a tavalyi rendkívüli időjárás hogyan hatott a szőlőre, és milyen pluszmunkát rótt a gazdákra. Elhangzott, ötven-hatvan éve nem tapasztaltak ilyet: míg átlagosan négyszer-ötször permeteznek, tavaly ez a szám akár a triplájára is emelkedhetett.

Az összejövetel kötetlen beszélgetéssel és borkóstolással zárult. A konferencián több környékbeli kertbaráti egyesület is képviseltette magát a Kelet-Balatoni Borrend nemrégiben felújított lovagtermében tartott találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!