Gazdaság

2012.11.14. 18:50

Nem mindenkinek lesz szép a SZÉP

Elbukhatják a pénzüket azok a munkavállalók, akik a Széchenyi Pihenőkártya, vagy más néven SZÉP-kártya kibocsátásának első évében, 2011-ben kaptak ilyen juttatást, de eddig még nem használták fel és az idén valamiért nem is tudják.

Győrffy Árpád

Vesztesek között lehetnek azok is, akik valamilyen ok miatt nem tudják arra használni a kártyára töltött pénzüket, amire eredetileg kérték, mert közben ezt is megtiltották. Az érintett bankok a közelmúltban hívták fel erre a az érintettek figyelmét. A kérdést rendező jogszabály szerint a kártyára utalt pénzeket az utalás évét követő év december 31-ig lehet elkölteni. Ha valaki nem költené el, akkor ajándékba adja az érintett banknak. Pontosabban a kormány ajándékozza el nagylelkűen a dolgozó félretett pénzét ilyen esetben jogszabállyal előírva.


 
Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy milyen lejáratú pénze van a SZÉP-kártyáján, az érintett kibocsátó internetes oldalán megnézheti, vagy a telefonos ügyfélszolgálatától megkérdezheti.

Nagy gondba lesznek azok is, akik olyan célú alszámlára - "zsebbe" - rakatták a pénzüket, amire valamiért most mégsem akarnak költeni. Azok a szabályok korábban is éltek, hogy a vendéglátás zsebből és a szabadidős zsebből lehet szálláshely szolgáltatásra költeni, de a szálláshely zsebből ezekre, vagy a két első közül egymásra nem. A közelmúltban a kormány azzal bővítette a szabályozást, hogy a költésen kívül a kibocsátónál is megtiltotta a pénzek átcsoportosítását. Így aki például enni szeretne a lovaglás vagy a wellness helyett, mert lecsökkent a jövedelme, az ezt nem teheti meg a saját pénzével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!