Gazdaság

2016.08.03. 18:55

Cafeteria: nem szűnik meg - átalakul

Jelentősen átformálta a magyar kormány a béren kívüli juttatásokat. Januártól évi százezer forintos összeghatárig készpénzt is adhat a munkáltató.

Németh Noémi

Nagy változások lesznek a cafeteria-rendszerben 2017-től. Januártól a munkabérnél kedvezőbb adóterhek mellett évi százezer forintos összeghatárig készpénzt is adhat a munkáltató. Az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450 ezer forint lesz.

Január 1-jétől béren kívüli juttatás a pénzjuttatáson kívül kizárólag a Széchenyi Pihenőkártyában adható. Egyes meghatározott juttatásnak minősül majd a SZÉP Kártya alszámláira a törvényben meghatározott összeg - szálláshelyre 225 ezer forint, vendéglátásra 150 ezer forint, szabadidőre 75 ezer forint - felett utalt munkáltatói támogatás, valamint az önmagukban béren kívüli juttatásnak minősülő juttatások - pénzösszeg és a SZÉP Kártya - együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része - válaszolt lapunk megkeresésére a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság (NAV). 2017-től az éves rekreációs keretösszeg a közszférában 200 ezer forint, a versenyszférában 450 ezer forint. Ha a foglalkoztatás csak az év egy részében áll fenn, akkor arányosan adhatóak - fűzték hozzá.

Lapunk értesülései szerint a kedvező közteher mellett adható pénzjuttatás éves keretösszege egész éves foglalkoztatás esetén 100 ezer forint - tört év esetén annak arányos része. Az e felett adott pénzösszeg a munkavállalónál bérjövedelemként adóköteles, tehát a keretösszeget meghaladó rész nem adózhat egyes meghatározott juttatásként.

2016-ban, még béren kívüli juttatásként adható az üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, képzési költségek átvállalása, önkéntes kölcsönös pénztári munkáltatói hozzájárulás, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgálta-tásra befizetett összeg. E juttatások 2017-től már egyes meghatározott juttatásként adhatók - tájékoztatott
a NAV.

- Béren kívüli juttatásnak minősül meghatározott személyi kör részére az üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás minimálbér összegét meg nem haladó része, valamint a szövetkezet közösségi alapjából nem pénzben juttatott - egyébként adóköteles - jövedelem együttes értékéből személyenként a minimálbér havi összegének 50 százalékát meg nem haladó része.

2017. január elsejétől
a személyijövedelemadó-törvény módosításai alapján új adómentes juttatási elemet is igénybe vehetnek a munkáltatók: köztehermentesen nyújthatnak a dolgozók részére egészségügyi szolgáltatásokat. Az egészségügyért felelős miniszter felhatalmazást kapott, hogy rendeletben határozza meg az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyeket a munkáltató - nem pénzben kapott juttatásként - adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára - tájékoztatta a Naplót a NAV.

Lukács Marianna, a Multi-Pay Cafeteria vezérigazgatója a változásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy a jelenlegi hárompilléres cafeteriához - adómentes, béren kívüli juttatás, egyes meghatározott juttatás - nem nyúltak, de néhány juttatást a magasabban adózó pillérbe helyeztek át. Új elnevezéssel, megváltoztatott értékhatárral és egyes elemek esetében megnövelt adóteherrel, de 2017-ben is adhatóak lesznek a klasszikus munkavállalói juttatások, mint például az önkéntes kasszák, a közlekedési bérlet, a munkahelyi étkezés vagy iskolakezdési utalvány. Bizonyos esetekben csökken az adott juttatásra adható keret - míg a SZÉP Kártyát például a magánszektorban évente 450 ezer forintig, addig a közszférában 200 ezer forintig lehet adni - de például a klasszikus cafeteria-elemek esetén az összeghatár eltörlésével korlátlanná vált az ilyen jellegű céges juttatás.

Az alacsony kulccsal adózó Erzsébet-utalványt felváltotta a gyakorlatban még nem kipróbált készpénzjuttatás, és az adómentes juttatások között új a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás . Utóbbi részleteit később határozzák meg - jegyezte meg Lukács Marianna.

Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatosan a vezérigazgató még nem rendelkezett bővebb információkkal - az egészségügyi támogatás részleteit tartalmazó új jogszabály még nem jelent meg, és részletek sem kerültek nyilvánosságra a tervezetből - mondta el lapunknak.

 

A cafeteria elnevezést Munkabért kiegészítő juttatásokra módosítják. Továbbra is 34,51 és 49,98 százalék a különadó. A rekreációs keretösszeg a közszférában 200 ezer, a versenyszférában 450 ezer forint lesz.

Címkék#cafeteria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!