Gazdaság

2014.06.30. 09:13

Oktatták a vadászokat

Megyei körkép - A rendészeti feladatok mellett állategészségügyi kérdések is napirendre kerültek a hivatásos vadászok továbbképzésén.

Tremmer Tamás

Az Országgyűlés 2012 nyarán elfogadott, az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény értelmében a hivatásos vadászok is közfeladatokat ellátó személlyé minősültek. A jogszabály a képzésükről is rendelkezik. A Veszprém megyei hivatásos vadászok a napokban tettek eleget ebbéli kötelezettségüknek, tájékoztatott Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

A napokban a megye három pontjára (Pápa, Sümeg, Veszprém) szervezték a képzéseket. Ezeken - a rendőrség munkatársainak bevonásával – értékelték a rendészeti vizsga utáni tapasztalatokat. A vadászok a szükséges eszközök – például spray - beszerzésével kapcsolatban is tájékoztatást kaptak. Átfogó elemzést hallgathattak meg a 2013-14-es vadgazdálkodási év eredményeiről, a tényszámokról és tendenciákról. Megbeszélték a tennivalókat is.

Az állategészségügyi kérdések úgyszintén napirendre kerültek. Baracskay Lajos jelezte, ez kikerülhetetlen, hiszen az afrikai sertéspestis már itt van a térségben – Litvánia, Lengyelország -, ezért meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. Fel kell készülni a mintavételre, a monitoringra. Szóba került az aranysakál is, amely erősödő megjelenése más vadfaj számára jelent veszélyt. A Lábodi Vadászerdészet vezetői számoltak be átfogó vizsgálatuk eredményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!