a több babáért

2017.11.07. 15:20

Olcsóbb és korszerűbb lesz a lombikbébiprogram

Ma már több közfinanszírozott meddőségkezelési ciklus áll a meddő párok rendelkezésére, az állami tulajdonú egészségügyi szolgáltatók is a legkorszerűbb lombikbébi-beavatkozásokhoz szükséges orvostechnikai eszközöket tudják biztosítani, valamint az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek NEAK-támogatása 70-ről 90 százalékra emelkedik.

A meddőségkezelési ciklusokat idén októbertől nem anyánként, hanem gyermekenként számolják – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Eddig anyánként öt ciklus volt közfinanszírozásban elérhető, de most már minden újabb ciklus a sikeres beültetést követően megszületett gyermek után kezdődik el. Így ha a szülők négy gyermeket vállalnak, akár öt plusz háromszor négy, vagyis 17 közfinanszírozott ciklus igénybevételére is lehetőségük van – írja a vg.hu.

Rétvári válaszából az is kiderült, hogy az állami tulajdonú egészségügyi szolgáltatók kapacitásbővítésével a lombikbébiprogram végzéséhez szükséges orvostechnikai eszközök és műszerek beszerzése ötmilliárd forintba kerül. Így nemcsak a magánklinikák, hanem az állami intézményrendszer is az ellátáshoz szükséges legkorszerűbb orvostechnikai eszközöket tudja biztosítani.

A Világgazdaság birtokába került adatok szerint a Pécsi Tudományegyetem 445 pluszciklust, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 885-öt, a Szent János Kórház 1083-at, a Semmelweis Egyetem pedig 2000 ciklust finanszírozhat az idei évben. A kiosztott többletkapacitások alapján a NEAK 1,9 milliárd forintot különített el, az említett intézményekben történő lombikbébiprogramra.

A lombikprogram kibővítése mindezek mellett további 2-3 milliárd forint pluszfinanszírozást jelent az állam számára, mivel októbertől az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek NEAK-támogatása 70-ről 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok pedig 55 százalékos NEAK-támogatással írhatják fel a gyógyszert a lombikprogramban részt vevő pároknak.

Ahhoz, hogy több baba szülessen, el kellene törölni a teljesítményvolumen-korlátot a meddőségi kezeléseknél, mégpedig úgy, hogy minden intézet esetében a betegszámot kövesse a NEAK-finanszírozás – mondta a Világgazdaságnak Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója. A professzor szerint az egészségbiztosítónak a beavatkozások számát kellene figyelembe vennie, és ez alapján finanszíroznia a beültetéseket. Példaként említette, hogy intézetében a NEAK-os betegek közel egy évet várnak egy lombikbébiprogram elkezdésére.

Egy másik kormányhatározat szerint további 1,5 milliárd forint jut a Bethesda Gyermekkórházban és a Budai Irgalmasrendi Kórházban kialakítandó új nőgyógyászati és andrológiai részleg létrehozására. Ezekben az intézményekben majd alternatív kezeléseket kínálnak a meddőségi problémákkal küzdő pároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!