Gazdaság

2009.09.01. 02:29

Olcsóbb is lehet az energia - Kiválthatja a mezőgazdaság a drága földgázt és a kőolajat is

Veszprém - A hazai megújulóenergia-piac kormányzati koordinációjának szervezésére, menedzselésére 2004-ben, miniszterelnöki határozattal létrehozták a megújuló-energia-kormánymegbízotti funkciót.

Varga Ibolya

A miniszterelnöki megbízotti feladat ellátására a kormányzati intézkedés - hivatali kötelezettségei mellett - Gőgös Zoltánt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkárát nevezte ki. 

Ötévi aktív tevékenység ellenére sokáig nem újították meg a feladatkört a szakmai civil szervezetek sürgetésére sem - ismertette a korábbi helyzetet dr. Bérci Gyula kandidátus, az Agrár Innovációs Szövetség ügyvezető elnöke. 

Mígnem a közelmúltban a miniszterelnök újra megbízta Gőgös Zoltánt a mezőgazdasági eredetű megújuló energiaforrások elterjesztésével, felhasználásával kapcsolatosan felmerülő kormányzati feladatkör ellátására, miniszterelnöki megbízottként. 

A szerepkör hozzájárul a megújulóenergia-stratégia és -törvény megalkotásához és a szakmai koordináció korrekt működtetéséhez. A szakmai civil szervezetek készek konstruktív hozzájárulással támogatni a folyamatot. 

A Biomassza Erőművek Egyesülése, az Agrár Innovációs Szövetség és a Tudományos Technológiai Ipari Parkok Szövetsége bejelentette: részt vesznek a stratégia és törvénytervezet alternatív változatának kidolgozásában. 

A megújuló energia világpiacának dinamikus növekedése, a pénzügyi-gazdasági világválság és az éghajlatvédelem megújulása egyaránt új helyzet elé állította az országok energetikai kormányzatait. 

Ezek többsége, éppen éghajlatvédelmi okból, az energiafüggőség csökkentése miatt és gazdaságélénkítési célok szolgálatában új gazdaságfejlesztési irányként kezeli a megújuló energetikát. A

 nemzetközi tendencia működését jelzi, a globális hitel-pénzügyi válság megoldására például, hogy a kormányok által a közelmúltban előirányoztak 15 ezer milliárd dolláros befektetési forrást, melynek negyedrészét a megújulóenergia-piac élénkítésére fordítják. 

Az EU- tagországok kormányai ugyanakkor kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2010 márciusában beszámolnak a megújulóener-gia-használat fejlesztésére kidolgozott cselekvési programjukról. 

Hazai viszonylatban ennek az irányzatnak a követése - a szakemberek egyöntetű álláspontja szerint - a megújulóenergiapiac termelési és felhasználási fejlesztéseinél erőteljes növekedést és állami koordinációt igényel. 

Ezt sürgeti az a tény is, hogy még nincs jóváhagyott megújulóenergia-stratégia, amely nélkül a 2010 márciusában esedékes szakmai EU-számvetés elvégzése sem lehet sikeres. 

A szakmai körök ezért fogadták örömmel a hírt, hogy kormányintézkedéssel visszaállították a megújulóenergia-piacra a kormánymegbízotti feladatkört. A kormányzati koordinációt időszerűvé teszi, hogy az ország sok helyén gondolkoznak közösen az agrártermelők és az önkormányzatok a helyi nyers-anyagforrások energetikai hasznosításán. 

Csak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban jelezték harminc olyan kis és közepes kapacitású biogázüzem építésének a szándékát a különböző térségekből, amelyek többségéhez villamos erőmű is csatlakozik. Ezzel megoldhatják a település áremellátását, és a felesleget eladják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!